Проф. Пламен Павлов: В Македония има българско мнозинство, не малцинство

Актуални новини
15:15 - 17 Май 2022
2054
Проф. Пламен Павлов: В Македония има българско мнозинство, не малцинство

Почетният гражданин на Велико Търново проф. Пламен Павлов е част от новосформирания национален кръг „За Македония“, в който влизат историци, журналисти и общественици от най-различни среди. Сред тях личат имената на академик Георги Марков, проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева, Христо Мутафчиев, Харалан Александров и още много други.

„Това е опит на интелигенцията, хората от академичните среди с национално мислене да кажат своето мнение по приемането на Република Северна Македония в ЕС и има ли право нашата страна на компромиси и докъде стигат червените линии в подобни компромиси“, коментира търновецът.

Според него и политиците, и журналистите трябва да престанат да използват безсмислицата „българско малцинство“ в Северна Македония, защото такова няма, а има българско мнозинство от гледище на науката. От 1000 години населението в голямата си част е българско и неговите потомци са наши родственици, твърди ученият.

От друга страна, хората там имат право да се чувстват такива, каквито смятат, че са, и от „За Македония“ не оспорват това. „Ние сме против манипулацията на историята и неспазването на правата на хората с българско самосъзнание.

Да припомня, че над 90 000 души имат български паспорти и още 30 хиляди чакат да свърши процедурата, което значи поне 120 000 категорично са заявили, че са българи. Това нещо не се отчита при преброяването в Македония и аз твърдя, че това преброяване не е обективно“, казва проф. Пламен Павлов.

От националния кръг „За Македония“ настояват в македонската конституция и българите да бъдат вписани като един от народите, които населяват републиката. Те сега не присъстват в нея и това е дискриминационна политика. „Това е дискриминация, която не може да бъде търпяна, а тази държава претендира да влезе в ЕС.

Продължава и говорът на омразата. Ако отворите която и да е македонска медия, там продължава да се лее антибългарска пропаганда. Ние, разбира се, нямаме намерение да налагаме цензура в Македония, но това го правят и държавниците, които са подписали договора за приятелство и сътрудничество от 2017 г. Искаме този договор да се изпълнява.“

В кръга „За Македония“ има членове или подкрепящи го от всички партии, в платформата участва и Македонският научен институт. Следващите по-активни действия са срещи с всички парламентарни групи в НС и да се обясни на депутатите какво мислят учените. Има обещания от страна на подкрепящите „За Македония“ евродепутати подобна среща и дискусия да се проведе и в Европейския парламент.

Равносметката, която са направили учредителите, е, че гласът на България не се чува, защото не правим необходимото да обясняваме своята позиция.

„Това позволява на политическите кръгове в Северна Македония да злоупотребяват и да правят паралели с отношенията между Русия и Украйна, което е недопустимо и няма никаква логика“, обобщава Пламен Павлов.

Назаем от в. „Борба”