Проф. Рачев: Бурята "Борис" ни подмина , отива към Италия

Актуални новини
11:41 - 17 Септември 2024
1051
Проф. Рачев: Бурята "Борис" ни подмина, отива към Италия

От събота започва едно плавно повишение на температурите и ще влезем в едно прекрасно есенно време – само за гроздобер, почивка и релакс. Следващата седмица ни очаква прекрасно време. Много повече слънце и много по-малко валежи. Това каза за bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„От сряда до петък може да има леки следобедни превалявания. От понеделник максималните температури ще бъдат 24-25 градуса, а минималните - 10-12 градуса. Изкарахме двата най-студени дни през септември – неделя и понеделник и въпреки това сме с 2,5 градуса над нормата. Да не бързаме с много големите якета. Ще става топло, но есенно, няма ги вече летните температури“, допълни проф. Рачев.

За щастие бурята „Борис“, която взе жертви и причини огромни щети в Европа, подминава България.

„Борис“ отива към Италия, по Адриатическото крайбрежие и като започне Гърция, Черна гора, Албания и Хърватия - в следващите два дни ще има сериозни валежи. Оставаме далече от каквито и да е атмосферни явления. Никаква опасност няма за нас към този момент. Към 22 септември над Европа, както и над Балканите ще бъде топло. Температурата на морската вода у нас е 24-25 градуса. За всички, които планират почивка, в западната част на Гърция – Пелопонес, Каламата, се очакват сериозни валежи. В Никити обаче времето ще е хубаво и топло”, каза още Рачев.