Проф. Рачев: Иде студ, но не вадете зимните шапки

Сутрешните температури падат под 10 градуса

Общество
08:35 - 10 Септември 2024
3429
Проф. Рачев: Иде студ, но не вадете зимните шапки

Професор Георги Рачев ни попари с прогнозата за следващите дни. Според него първата деседневка на септември завършва с 4,5 градуса над нормата, но това няма да продължи вечно.

„Въпреки че казах, че това е най-топлото лято, откакто се водят наблюдения, и вероятно ще бъде и най-топлата година – според Световната метеорологична организация и „Коперник“.

Прогнозата за първолаците прогнозата се свива. Ще им е хладничко, но няма да ги вали. В софия и Плевен температурите ще са под 10 градуса. На обед ще стане 21-22 градуса. Ще бъде хладно на фона на топлото време. Това не значи, че мамите трябва да слагат вълнените шапки“, каза климатологът в ефира на bTV.

Студен фронт и червен код

Проф. Рачев обясни, че заради преминаващ студен фронт е обявен червен код за опасно време в Гърция, там ги очакват много валежи, ще бъдат доста.

Днес у нас ще вали в Западна България, а утре – в Източна България.

„Валежите при нас ще са доста,  до утре преди вечерта. Количеството ще стигне до 40-50 л. на кв. м. Най-много ще са в Западна България и Рило-Родопския масив. Да вали, да вали, да вали. Това е заради бавноместещият се център“, коментира той.

Дъжд, джин и море

„В София ще скочим отново с топло време в четвъртък. Уикендът за първи път ще слезнем под 10 градуса сутрешна температура, а максималната ще е 17 градуса. За такова нещо не сме говорили от близо 3 месеца. В Пловдив в неделя може да минат 20 градуса.

Не е страшен студ, но на фона на всичко, което беше до този момент“, добави професорът.

Според него все още става за море, въпреки по-малкото часове слънце.

„25-26 ще са градусите на морската вода. Липсата на слънце е по-неприятното по Черноморието. През септември обедно време винаги е добре на морето. Но в сряда ще е за тихи игри под чадъра. На север над Варна ще е за джин с повече тоник“, прогнозира проф. Рачев.