Проф. Радка Аргирова пред Lupa.bg: Цялото ми семейство се ваксинира с AstraZeneka, живи и здрави сме

Здраве
17:29 - 21 Април 2021
12835
Проф. Радка Аргирова пред Lupa.bg: Цялото ми семейство се ваксинира с AstraZeneka, живи и здрави сме

Не съм чула някой да е имал усложнения от AstraZeneca у нас. Моето семейство и хората около мен ще си сложат втора доза от ваксината. Тя е прекрасна. Само след месец-два ще разберете, че е най-добрата. В момента тече търговска война. Паниката с AstraZeneca се създаде от масмедиите. Тя започна леко да намалява, но хората продължават да са притеснени. Това заяви пред Lupa.bg националния консултант по вирусология проф. Радка Аргирова.

„Недопустимо е да се смесват ваксините. Никой няма опит в това. Нямам идея какво може да се случи. Там, където има клинични изпитания, ги оповестяваме. Не може да нямаме никакъв практически опит в комбинирането на препарати и да казваме изберете си втора ваксина. Не съветвам никого да го прави. Ако си бил на Pfizer, с него ще продължиш, ако си бил на Moderna – с нея. Не биват да се смесват ваксините, не само защото принципите са различни, но и технологиите. Различни са използваните елементи, химикали и реактиви“, обясни специалистът.

„Ваксината на Moderna се бори с AstraZeneca, защото е най-скъпа. Всичко е въпрос на пари“, допълни експертът.

При Pfizer и Moderna има случаи за алергични реакции, но и двете ваксини продължават да се използват. При втора игла на Pfizer пък се наблюдава проява на симптоми на коронавирус. Те са леки и не представляват опасност. Такива случаи има и в България, потвърди проф. Аргирова.

"В световен мащаб от 16 000 ваксинирани с Pfizer 1.13% са получили признаци на заразяване. При Moderna процентът е 0.97%. Всички ваксини имат нежелани ефекти“, посочи проф. Аргирова.

По думите й, няма регистрирани оплаквания от ваксините на AstraZeneca. „Ако някой има такива, нека ги декларира писмено в Агенцията по лекарствата. Така сигналите ще стигнат там, където трябва“, препоръча експертът.