Проф. Роджърс: Талибаните са големият победител в Афганистан, не американците

Роля за бъдещето на страната ще играят Иран, Пакистан, Русия и Индия, твърди ученият

Новини
13:33 - 17 Април 2021
966
Проф. Роджърс: Талибаните са големият победител в Афганистан, не американците

"И ако останат, и ако се изтеглят - американците са бита карта. Това не е война, която могат да спечелят с военни средства. Но ако напуснат, след тях остават много проблеми. Много е възможно талибаните да поемат контрола върху страната до една година, ако не и по-скоро. Това, разбира се, ще бъде много лошо от американска гледна точка", заяви Пол Роджърс - професор по международна сигурност от Брадфордския университет.

"От друга страна, американците не съумяха да гарантират желаната от тях сигурност в Афганистан в продължение на 20 години, така че просто се отказаха. Това донякъде е резултат от започнатото от Доналд Тръмп, но Джо Байдън все пак се опита да се ангажира в сериозни преговори с талибаните и да не изоставя афганистанското правителство. Истината е обаче, че на американците им дойде до гуша. И когато те напуснат, ще си тръгнат и контингентите на останалите страни от НАТО“, допълва той.

Пред БНР проф. Роджърс изрази съмнение, че групировките от типа на „Ал Кайда“ и подчерта, че в Афганистан талибаните контролират по-голямата част от извънградските райони.

„Към момента те не могат да застрашат големите градове като Кандахар и Кабул, но със сигурност имат огромна власт и влияние, независимо дали това се харесва на Съединените щати. И то до такава степен, че сцената е подготвена талибаните да си върнат контрола върху по-голямата част от страната и вероятно върху цялата страна. Това е много тревожно за Запада и със сигурност ще е бедствие за самия Афганистан, особено за жените, чието положение може да се окаже много трудно в бъдеще“.

Според проф. Пол Роджърс талибаните излизат много много по-големи победители от тази война, отколкото американците.

„Реалността обаче е, че ако талибаните се завърнат на власт, просто не знаем дали ще допуснат положителните промени да продължат. Те дават знаци, че са станали по-умерени, но може би недостатъчно. Има и друг проблем - че „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ биха могли да се прегрупират в Афганистан. Това далеч не изглежда невъзможно“.

Той подчерта, че се забелязва, че основните западни сили, западните политици, са в процес на отдръпване:

„Това означава, че най-вероятните ключови играчи ще са граничещите с него Пакистан, Иран и дори Русия, макар и тя да няма обща граница с Афганистан. Трябва да наблюдаваме внимателно поведението на Пакистан и на Индия, защото пакистанците са изключително притеснени от потенциалното влияние на индийците в Афганистан. Иран отдавна има интереси, а и близки връзки, в западните части на Афганистан и въобще не е приятел на талибаните - има си специфичен подход към тях. По-малките средноазиатски републики са важни сами по себе си, но в по-малка степен от другите държави. Големи роли за бъдещето на Афганистан ще играят Иран, Пакистан, Русия и донякъде Индия. Всички те ще опитат да засилят влиянието си, ако западните страни напуснат, като всички, освен Пакистан, са загрижени от възраждането на талибаните и вероятното им завръщане на власт“.

На въпрос - Смятате ли, че сега, когато американците напускат Афганистан, ще се опитат да обърнат повече внимание на сигурността на Европа, на събитията в Украйна или в Тайван, проф. Роджърс отговори:

„Да. Те се опитват да действат по-глобално, но имат много проблеми, защото например Северна Корея почти сигурно вече има ядрени оръжия и това затруднява Съединените щати да се противопоставят на влиянието ѝ. Китай пък очевидно се изживява като изгряваща глобална свръхсила. Русия, под ръководството на Путин, донякъде е раздразнена, че Байдън спечели изборите, защото предпочиташе Тръмп да получи втори мандат, тъй като Путин беше доста близък с него. Според мен Русия се опитва да показва мускули, най-малкото по отношение на Украйна, защото все още Путин и Байдън маневрират за по-добра позиция в противопоставянето им. Това носи много рискове. Съединените щати имат да се справят и с много други проблеми в различни части на света и затова искат да сведат до минимум ангажиментите си в Афганистан.

Проф. Пол Роджърс направи равносметка за цената на войната в Афганистан: „Американците загубиха повече от 2000 войници, вероятно около 15 000 души бяха тежко ранени. Британците дадоха около 500 жертви и няколко хиляди ранени, много от тях останаха инвалиди за цял живот. А цената за Афганистан е абсолютно катастрофална в човешко измерение. Десетки хиляди убити и милиони прокудени от домовете им. До такава степен това беше хуманитарен провал и за двете страни, че няма оправдание за никого. Проблемът за Афганистан си остава, очевидно нищо още не е приключило - защото изглежда там ще се изправят пред всички възможни проблеми с активизиращите се талибани през следващите 3 до 5 години“.