Проф. Слатински: РР е по-опасен от ББ, унищожава политическата ни система

Президентът чрез преврат ерозира същността, смисъла и съдържанието на парламентарната ни демокрация

Политика
08:30 - 17 Януари 2023
4733
Проф. Слатински: РР е по-опасен от ББ, унищожава политическата ни система

ББ нанесе огромни щети на нашата политическа система като я корумпира, ориентализира, опростачи я и я окарикатури. Да, вредите от него са тежки, но той действаше като част от политическата ни система, като абсурден, опасен, но все пак системен играч. Така започна коментара си за връчването на третия мандат на БСП експертът по национална сигурност проф. Николай Слатински.

РР става още по-абсурден и по-опасен от ББ за българската политическа система, защото се позиционира като антисистемен, извънсистемен играч, руши я и я съсипва, постоянно я взривява и непрекъснато я лишава от смисъл.
 
Единствената му съществена роля е даването на третия мандат и той ехидно и цинично го обрича на провал всеки път, когато трябва да го връчи. Така РР де факто унищожава парламентарния характер на политическата ни система и подкопава по този начин чрез нейните конституционни слабости самите й основи.


Само не казвайте, че РР действа по демократични процедури! Даже сбърканата в тази част нефелна наша конституция (аз съм гласувал впрочем срещу нейното приемане в такъв й вид) подразбира даване на третия мандат според най-голямата вероятност да се състави правителство, а не умишлено то да не може да бъде съставено.


Затова РР де факто чрез преврат ерозира същността, смисъла и съдържанието на парламентарната ни демокрация и политическата система на постсоциалистическа България. А това го прави много по-вреден дори от ББ, макар че доскоро не можех да си представя, че някой може да бъде по-вреден от ББ!