Проф. Слави Кокалов с „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

Обявиха номинациите за театралните отличия

Култура
13:20 - 27 Април 2023
2390
Проф. Слави Кокалов с „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство

Фондация „Аскеер“ обяви името на носителя на наградата за цялостен принос към театралното изкуство. Призът ще бъде връчен на сценографа проф. Слави Кокалов. А актрисата Елена Райнова е удостоена от „Академия „Аскеер“ с почетен „Аскеер“.

На пресконференция в БТА фондация "Аскеер" обявиха тазгодишните номинации. 

Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон ще бъдат връчени за 32-и път на 24 май – празника на българската писменост, духовност и култура. Затова и спектакълът е кръстен "Денят на големите учители". Тържеството ще бъде под формата на учебна програма. Преди обявяването на всички номинации, ще бъде пресъздаден час по актьорско масйторство, по драматургия, по сценография. 

За водеща женска роля са номинирани Елена Телбис за ролята ѝ на Жена в „Дишай“ от Дънкан Макмилан в „Сфумато", Лилия Маравиля за ролята на Петра фон Кант в „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Райнер Вернер Фасбиндер (театър „София“) и Светлана Янчева за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато".

След като спечели "Икар" Владо Пенев ще се бори и за "Аскеер". За водеща мъжка роля номинациите са за Бойко Кръстанов за ролята му на Мъж в „Дишай“, Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев (Народен театър) и Йордан Ръсин за Вершинин в „Три сестри“ (театър „Възраждане“).

За поддържаща женска роля са номинирани Мария Каварджикова за ролята ѝ на Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър), Надя Керанова за Исмена в „Антигона” по Жан Ануи – Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Цанка Цанева за ролята на Нат в „Заешка дупка“ по Дейвид Линдзи-Абер – Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.

За поддържаща мъжка роля са номинирани Кирил Недков за ролята му на Иван в „Арт“ от Ясмина Реза (Младежки театър), Мартин Димитров за Крищоф в „Непоносимо дълги прегръдки" от Иван Вирипаев („Топлоцентрала“) и Свежен Младенов за ролята на Кулигин в „Три сестри“ от Антон Павлович Чехов (театър „Възраждане“).

За режисура са номинирани Александър Морфов за „Антигона” по Жан Ануи (Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен), Крис Шарков за “Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър) и „Непоносимо дълги прегръдки" от Иван Вирипаев („Топлоцентрала“) и Марий Росен за „Дишай“ от Дънкан Макмилан („Сфумато“).

Номинациите за представление са за „Антигона“, „Дишай“ и „Частици жена“.