Проф. Стоилов: Няма как ваксините да доведат до стерилитет

Масовата ваксинация само може да спаси света

Новини
21:00 - 26 Ноември 2021
3652
Проф. Стоилов: Няма как ваксините да доведат до стерилитет

„Изрично няма как РНК-ваксините да доведат до стерилитет. На практика това не се наблюдава. Когато се провеждаха изпитанията на ваксините миналата година – едно от нещата, които се следяха, е качеството на спермата у мъжете. Това не показа никакви отклонения", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Петър Стоилов от Катедрата по биохимия в университета Западна Вирджиния.

Той е категоричен, че препаратите срещу коронавирус не предизвикват усложнения при бременност.

Според експерта няма и вероятност масовата ваксинация да доведе до нови по-опасни варианти на вируса.

Твърдението на френския вирусолог Люк Монтание, че антитела, създадени от ваксината, принуждават вируса да намери друго решение, обаче се оспорва от експерти от целия свят. Сред тях и проф. Петър Стоилов от катедрата по биохимия в университета Западна Вирджиния.

"На практика няма някакви доказателства за това. Всъщност доказателствата показват, че това не е вярно", посочи проф. Стоилов.

В момента проф. Стоилов ръководи екип, който се занимава със секвенирането на новите варианти в Западна Вирджиния. Експертизата му показва, че те са се появили преди създаването на ваксините или преди те да станат широко достъпни. Категоричен е, че възникването им става на случаен принцип. 

"Това, което правят ваксините, е спирането на разпространението на вируса, като ограничават броя на хората, които могат да се заразят с него. Това намалява шансовете на вируса да мутира и съответно да създаде нови варианти", обясни биохимикът.

Той е сигурен: единственият начин да бъде преборена пандемията е масовата имунизация в целия свят, а всички препарати срещу Ковид-19, включително РНК ваксините, са безопасни.

"Тя е доста по-безопасна от стандартните ваксини. Тя не е нова технология.

РНК-ваксините се разработват повече от 20 години.

Не са популярни сигурно сред населението, защото отне много време и усилия ние да се уверим в това, че те са безопасни. Да разработим технологията, така че да се избягват страничните ефекти", изтъкна проф. Стоилов.