Проф. Стоянович брани Фердинанд: Катастрофите са комунистическа измислица!

Старият Кобург бил човекът, европеизирал България

Общество
21:13 - 26 Февруари 2021
5100
Проф. Стоянович брани Фердинанд: Катастрофите са комунистическа измислица!

"Националните катастрофи са една много интересна левичарска измишльотина, която започва по някакъв начин да оправдава сриването на монархизма. До 1918 трябва да ви кажа, че това не е познато понятие. В последствие то се измисли отново по време на комунистическия режим". Това заяви историкът Петър Стоянович, министър на културата в кабинета ”Орешарски”.

Цялото европеизиране на България от средата на 90-те години до началото на войните, 25 години, директно и индиректно е дело на княз, по-късно цар Фердинанд Това е човекът който представлява мотора. Разбира се, той не е зидар, за да може две ръце да подреди Китайската стена, но това е човек който от външната политика, през войската, през сферите на духовността извежда България на европейския път“, каза още той пред bTV.

Българският елит се е нуждаел от жертвен агнец след войните.... Дали характерът на цар Фердинанд е бил симпатичен или не? Това е смешно. Да не би Стамболов да е симпатичен. Извинявайте много... Бил прекалено надменен. Княз Александър като беше ненадменен и беше народно момче... Какво стана? Замина с един кораб към Русия и го натириха като пастир. Не по този начин трябва да се подхожда към историята, обясни историкът.

„Начинът, по който трябва да се подхожда е със знание , непредубедено. Моля накрая да отделим доброто и лошото, това не е трудно. Две трети от хората, които се изброяват на т.нар. заря-проверки имат поне два-три, а някои и по повече смъртни грехове, напълно сравними с тези на държавния глава“, каза още Стоянович.