Проф. Тодор Кантарджиев Lupa.bg: Грип тип B минава за седмица, яжте боровинки, леща, черен шоколад

Не бива да се прекалява с витамините D и C, предупреди експертът

Здраве
17:50 - 11 Май 2023
5215
Проф. Тодор Кантарджиев Lupa.bg: Грип тип B минава за седмица, яжте боровинки, леща, черен шоколад

В момента у нас върлуват грип B, индийският вариант на COVID-19, както и подварианта на XBB.1.5, известен като Арктурус. Това обясни пред Lupa.bg бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

"Винаги в началото и в края на сезон, който е доминиран от грип А, се появява грип B. Четиривалентната ваксина предпазва от него. Тя се слага от 1 октомври. Ваксината поддържа напрегнат имунитета в рамките на година и половина. Не предпазва от заразяване, а само от тежките усложнения", предупреди медикът. 

Той обърна внимание, че симптомите на грип B са същите като при грип А: влошаване в рамките на часове, болки в мускулите,  в ставите, в гърлото, поява на страх от светлината, висока температура, суха кашлица. Дванадесет процента от болните правят бактериална пневмония и около 10 % от тях получават аспергилоза на белия дроб - микотична инфекция. Грипът минава за около седмица, 25% от заразените боледуват две седмици. 

"Грип Б се повлиява от антиоксиданти. Не бива да се прекалява с витамините D и C. Боровинките, лещата, броколите и черен шоколад помагат в борбата със заразата. Червено вино също много помага - може да му се сложи чай и канела", съветва проф. Кантарджиев.   

Първият случай на индийския вариант на COVID-19 беше доказан в област Смолян, именно затова там заболеваемостта е от 2 до 4 пъти по-висока в сравнение с другите населени места. 

"Новият вариант е Арктурус, може би е стигнал до големите градове у нас. Повече от година не се правят изследвания за коронавирус, не се прави секвениране, затова не можем да кажем в коя област се разпространява", обясни експертът.