Проф. Тодор Кантарджиев: Над 200 случая сме нямали от 25 август

Коронавирусът се развива няколко дни, докато грипът те сграбчва за 2-3 часа, обясни шефът на Центъра по заразни и паразитни болести

Здраве
11:09 - 12 Септември 2020
4120
Проф. Тодор Кантарджиев: Над 200 случая сме нямали от 25 август

"Над 200 случая сме нямали от 25 август. Отново имаме увеличение, дано да е умерено, защото в последните три седмици имаме намаляване на случаите". Това съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка с регистрираните 201 случаи на новозаразени с коронавирус у нас. 

По думите му моментът е такъв, че хората не трябва да се плашат, а родителите трябва да пускат децата си на училище.

"От МОН набелязаха мерки за предпазване в училищата и всеки директор взе допълнителни мерки. Ако си добър директор на училище, ще вземеш добри мерки срещу коронавируса", каза още той.

Той обясни, че винаги когато започват да се събират хора на едно място, има риск от увеличение. "Трябва да има училище и икономика, обществен и стопански живот, както и културен", заяви проф. Кантарджиев. Той препоръча родителите да научат децата как да си слагат маската и как да си мият ръцете. 

"Ако още 2 седмици през юни не бяха позволявани баловете, стадионите и нощните заведения, тогава щяхме да следим само вносните случаи на вируса", каза още той и добави, че мерки се взимат, когато стане криза.

"Показахме, че като държава може да взимаме не толкова строги мерки, даже в Северна Македония имаше полицейски час". 

По думите му в медицината не трябва да се бърка политиката и не трябва да има политически нюанси.

"Коронавирусът се развива няколко дни, докато грипът те сграбчва за 2-3 часа, почва да те боли, не ти се става от дивана, на пушачите не им се пуши. При коронавируса става по-бавно, с дни. Вдигаш леко температура, след дни получаваш лека непродуктивна кашлица - колкото повече кашляш, толкова повече ти се кашля. Влоши ли се състоянието и засегне ли се белодробната тъкан, това не е пневмония, а токсичен пневмонит", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Тестовете ги правим, защото това доказва болния, а и тези, които са били в тесен контакт с него, след което ги изолираме и карантинираме. Безсимптомните разпространят вируса, ще има много симптомни и много тежко болни"