Проф. Тодор Кантарджиев: Нов вирус причинява до 70% смъртност, лечение и ваксина засега няма!

Нипа върлува в Индия, туристите трябва да са много внимателни

Общество
22:51 - 23 Юли 2024
10116
Проф. Тодор Кантарджиев: Нов вирус причинява до 70% смъртност, лечение и ваксина засега няма!

"Вирусът Нипа, който се разпространява в Индия в последните седмици, е с много висока смъртност, която надхвърля 50 и достига дори до 70% при болните. Той се пренася при пряк контакт. Природният резервоар на вируса са прилепите. Слава богу, такива прилепи, които боледуват от това, у нас няма. Плюс това няма възможност за пряк контакт".

Това коментира епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, като съветва туристите, които пътуват до Индия и азиатские страни, да са изключително внимателни. "Апелирам българските любознателни туристи да са много внимателни в местата, където има инфекции. Да не търсят емоция на места, където може да се заразят", обясни Кантарджиев.

Десетки са вече заразените в южния индийски щат Керала. Властите там предприемат превантивни стъпки след смъртта на 14-годишно момче. Вирусът е класифициран като приоритетен патоген от СЗО поради потенциала му да предизвика епидемия. За момента няма ваксина, която да предотврати инфекцията, нито лечение, което да я облекчи. Смъртността е най-високата, позната до този момент и достига до 70%.

Като част от опитите да овладее Нипа, правителството е издало заповеди за създаване на 25 комитета за идентифициране и изолиране на засегнатите хора.