Проф. Тодор Кантарджиев очаква случаите на COVID-19 да намалеят през есента

Парагрипните вируси и риновирусите стартират през ноември, предупреди бившият шеф на Центъра по заразни болести

Здраве
13:16 - 17 Септември 2022
4447
Проф. Тодор Кантарджиев очаква случаите на COVID-19 да намалеят през есента

Ако не възникне мутация, която да доведе до голямо имунно бягство или още по-малко вероятна мутация, която води за по-тежко прекарване, според мен тази есен коронавирусът ще придобие ендемичен характер. И ще се връща като предишните коронавируси, които познаваме далеч преди пандемията. Те предизвикват около 10 процента от сухата кашлица и 30 процента от гърлобола при възрастните. Горе-долу така ще стане и с COVID-19.

Това коментира в интервю за "Марица" бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му, до затваряне на училища може да се избегне, ако се спазват три неща: "Да се проветрява, да има филтър при учениците. И най-важното - всеки, който има болно гърло и температура, да си остане у дома. Спазваме ли тези три неща, сериозно ще намалим риска от сезонно разпространение на респираторните инфекции, които спираха учебния процес и преди коронавируса.В последните години преди ковид пандемията затваряхме по региони, защото следяхме внимателно сезонните грипове. И винаги правехме така, че да увеличим с няколко дни ваканцията или празничните дни, което рязко намалява случаите.

"Ако се отменят карантина и периодът на изолация или бъдат намалени, нямам нищо против, стига да се носят маски от заразения. Така е в първите страни, които махнаха карантината - Великобритания и Нидерландия. Просто хората там са съвестни", коментира още специалистът. 

След последното секвениране се установи, че у нас доминира подвариантът BА5 на омикрон. Случаите намаляват благодарение на микробиологията на вируса: стана много по-лека инфекцията - само два пъти по-тежка от сезонния грип. Влияние има топлото време, което позволява проветряване, а и грее много слънце. Това ни позволява да пожелаем една спокойно учебна година на всички.

"Обикновено респираторните инфекции, особено в големите колективи, започват след края на октомври. Парагрипните вируси, риновирусите стартират през ноември. В същия месец започваха и първите случаи на сезонен грип, говоря за годините преди ковид пандемията. Масовото разпространение идваше през декември, а пикът беше през януари. Тази година очаквам по-късно да се появи сезонният грип", посочи експертът.

Според него риновирусите ще започнат в края на октомври, когато ще дойдат и първите случи на парагрип.  Пак по същото време може да се очаква скок на коронавируса.