Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Денгата няма да ни застигне сега, а през лятото

Инфекциите се предават от тигровите комари, обясни експертът  

Здраве
16:37 - 17 Март 2024
5035
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Денгата няма да ни застигне сега, а през лятото

„В момента няма опасност инфекциозното заболяване денга да плъзне в нашата страна. Регистрираният случай на заразата е от края на януари. Може обаче да се разпространи у нас през лятото. При температурни състояния и болки в мускулите лекарите трябва да изпращат хората, които са били в чужбина, да се изследват в Центъра по заразни и паразитни болести”.  Това обясни пред Lupa.bg  проф. д-р Тодор Кантарджиев.

 „Ако пациентът има треска и болки по ставите, трябва да се изследва за чикунгуня. Досега случаи на денга и чикунгуня в нашата страна не са били доказвани.  Те могат да бъдат внесени и разпространени в нашата страна от тигровите комари, които ги имаме от 10 г.

В по-нисък процент от двете зарази човек може да почине”, обясни бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

 „80% от хората не разбират, че вирусът, предаден чрез комари, се размножава в тях и получават имунитет. 19,5 % имат температура, болки по мускулите, неразположение 1-2 седмици и само до 1 % могат да развият тежката клиника на заболяването – това важи за западнонилската треска, разпостранена от нашите комари и за тежката денга и чикунгуня, които се предават от тигровите комари”, поясни микробиологът.

Снощи ситуационният център на Министерството на външните работи обяви, че препоръчва на българските граждани да бъдат бдителни поради значително увеличилия се брой на случаите на болестта денга в Аржентина и по-специално в района около Буенос Айрес през последните седмици.

Препоръчва се използването на репелент срещу комари, също така да и да не бъдат оставяни съдове, пълни с вода за дълго време.

Очаква сe случаите да продължат да растат поради обилните валежи в тези райони. Обявен е оранжев код за бури и градушки в Буенос Айрес и в още 10 провинции в страната. При необходимост се препоръчва ваксинация срещу вируса, съобщават от МВнР.

На 1 март тази година Бразилия съобщи, че инфекцията денга се разпространява с необичайно висок темп в страната. През първите два месеца от годината в южноамериканската страна са регистрирани 1 017 278 потвърдени или вероятни случая.