Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Грип Б идва до края на месеца

Очаква се епидемия от грип А, обясни микробиологът

Здраве
17:15 - 10 Ноември 2023
15144
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Грип Б идва до края на месеца

До края на ноември очакваме първите случаи на грип Б. Появяват се първо във Великобритания и Скандинавия. Първите случаи ще са на грип Б, а епидемията ще е на грип А. Такова беше положението в Южното полукълбо миналата година. Това обясни пред Lupa.bg бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Медикът обясни има ли риск да избухне епидемия от морбили, тъй като вирусологът проф. Радка Аргирова обяви, че пада ваксиналното покритие за инфекцията.

"Споделям притесненията на проф. Аргирова, защото се допусна намаляване на имунизационния обхват не само за рубеола, заушка и морбили, но и за съжаление за детски паралич и други много по-страшни инфекции. Имаше практика да се пишат, но да не се слагат ваксини за морбили.

След като преди време имаше 24 000 случая с 24 умрели деца се взеха мерки да се контролира поставянето на ваксини. След епидемията от морбили преди 4 г., която дойде от македонски туристи в Банско, затвориха детското отделение и децата с морбили трябваше да бъдат лекувани с другите. Получи се втори взрив, затова се взеха мерки. Всяко болно дете от заразата му се вземаше кръв и се проверяваше дали е ваксинирано. Когато нямаше антитела за заушка и рубеола, лекарят трябваше да обясни как е записано, след като не му е сложена ваксина. Това имаше мощно възпиращо действие. Оттогава досега не сме допускали случаи на морбили. Заразата беше ликвидирана след мерките срещу коронавируса. Това доказва, че не само фармакологичните методи, а и маските и изолацията вършат работа срещу епидемиите", обърна внимание микробиологът.

"Трябва да има ваксини за детския паралич, тетанус, дифтерия. В момента най ме плаши покритието за детски паралич и дифтерия. Морбилито нито е така убийствено, нито така е инвалидизиращо. Преди година и половина детски паралич имаше в Украйна преди започването на войната от така наречения променен ваксинален щам от втора група. В Средния изток също има детски паралич - Пакистан и Афганистан. Миграциите от Централна Африка в Западна Европа донесоха няколко десетки случаи на дифтерия.

Да припомня, че през 1993 г. в област Сливен при 7 деца с дифтерия 6 умряха", посочи проф. Кантарджиев.