Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Грипът отслабва, но коронавирусът набира скорост

Увеличават се случаите на грип B, предупреди медикът

Здраве
17:10 - 13 Февруари 2024
5345
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Грипът отслабва, но коронавирусът набира скорост

През последната седмица наблюдаваме намаляване на болните от грип във всички региони на страната. Само седмица преди това в някои региони имаше увеличаване на случаите за разлика от другите части на страната. Това обясни пред Lupa.bg бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Грипната епидемия тази година ни изненада с някои неща: 

Столицата не достигна до епидемиологично разпространение и учебният процес не се прекъсна. Най-доброто ваксинационно покритие беше постигнато в края на 2023 г. Лекарите се научиха да предписват антигрипни лекарства. Проветряваха се класните стаи и градският транспорт.  

Медикът обърна внимание, че независимо, че намаляват случаите на грип, той не е изчезнал.

"Усложненията от грип в края на зимата и началото на пролетта са най-тежки. Това трябва да имат предвид най-вече възрастните хора. Да не се забравя, че след прекаран грип, дори без бактериалните усложнения като пневмонии и инфекции на пикочните пътища, имунитетът е намален. В момента циркулират както респираторният синцитиален вирус, така и други вируси, които създават усложнения и продължителна кашлица. Кашлицата при респираторния синцитиален вирус продължава месец-месец и половина. Бокавирусите и аденовируси също причиняват кашлица, освен гърлобол и ринит", предупреди микробиологът.

"Миналата седмица по данни на Националния център по заразни и паразитни болести се увеличиха случаите на грип B, което означава, че намалява епидемичният натиск от сезонния грип. В края на зимата и началото на пролетта очаквам увеличаване на случаите на коронавирус. Сега той намалява, като съотношението грип-коронавирус е 1: 150", посочи проф. Тодор Кантаржиев.