Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Кърлежите плъзнаха вече, проверявайте се

Вземайте еднократно антибиотик, ако паразитът е изваден навреме, препоръча медикът

Здраве
18:10 - 20 Април 2023
5109
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Кърлежите плъзнаха вече, проверявайте се

Кърлежите плъзнаха вече по градинките и междублоковите пространства. Появиха се преди месец. При температури над 5 градуса се явяват първите популации, някои от които са носители на инфекции. С временното застудяване се намали тяхната активност. Това обясни пред Lupa.bg бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.  

"След контакт с треви в междублоковите пространства, в парковете или изобщо в природата трябва да се проверявате за кърлежи, защото ако паразитът се свали до 24 часа, той не пренася инфекция. При махането му възрастният човек е необходимо да вземе еднократно 200 мг доксициклин - 2 таблетки по 100 милиграма, а децата - 10 мг на килограм някакъв макролиден антибиотик. Това намалява 10 пъти вероятността от заразяване с лаймска болест, марсилска треска, ерлихиоза и анаплазмоза - четирите чести бактериални инфекции, които се пренасят от вредителите", обясни медикът. 

"Сега е периодът, в който трябва да се пръскат заблатените места и водоемите срещу комари. Ако не се направи в този момент, след разлистването на дърветата, мерките за пръскане с ареоплани са неефективни", предупреди експертът.