Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Лаймската болест е като сифилиса - минава през 3 етапа

И при двете инфекции остават антитела за цял живот, обясни медикът

Здраве
17:29 - 10 Юли 2024
5630
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Лаймската болест е като сифилиса - минава през 3 етапа

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Това се дължи на факта, че междублоковите пространства, градинките, парковете не са пръскани навреме срещу кърлежи. Не само са се увеличили случаите на лаймска болест, но и на марсилска треска, които са двойно повече в сравнение с миналата година. Това обясни пред Lupa.bg проф. д-р  Тодор Кантарджиев. 

"Никога не е имало в градовете и в столицата толкова много кърлежи. Те се пренасят от бездомни кучета и котки, които не са обезпаразитявани. Мишките и плъховете, които живеят в канализацията и за които се нехае, разпространяват кърлежи в ранните етапи на развитието им. Възрастните паразити са по-големите бозайници, а малките - по дребните гризачи", обясни микробиологът. 

"Лаймската болест, причинена от бактерия Борелия бургдорфери, много прилича по своята микробиология на причинителите на сифилиса. Микробите си приличат, затова и сифилисът и лаймската болест минават през 3 стадия - при първия се появява петно (там където е ухапал кърлежът), или раничка (при сифилиса). Микробът на сифилиса много прилича на борелията - след излекуване главно с пеницилинови антибиотици остават антитела практически цял живот. 

В националния център по заразни болести в момента се въвежда методика в новоизградения Център по компетентност, където ще се търси клетъчния имунен отговор срещу лаймска болест. Американците доказаха, че всеки курс с антибиотици по-дълъг от 10 дена не е достатъчно ефективен.

Според мен инфекции като лаймска болест се лекуват с прекъснат 10-дневен курс: 7 дни се взема антибиотик, 3 дни се почива, след това се взема отново още 3 дни. За 7 дена микробът престава да се размножава и антибиотикът става неефективен, затова се изчаква 3 дни и тогава се взема още 3 дни. Това е най-успешният курс за лечение на вътреклетъчни инфекции и на лаймска болест", смята проф. Тодор Кантарджиев. 

"Винаги, когато човек дарява кръв, трябва да се пита дали е бил в чужбина, където се пренасят инфекции от комари, главно вирусни и дали е бил хапан от кърлежи. Иначе има риск да се предаде инфекцията чрез кръвта и нейните продукти", обърна внимание бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.