Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Освен COVID-19 ни мъчат и аденовируси

През ноември може да имаме първите случаи на грип, обясни медикът

Здраве
17:30 - 04 Октомври 2023
3814
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Освен COVID-19 ни мъчат и аденовируси

В момента освен COVID-19 има и аденовируси. Техните симптоми са като при настинката. В някои случаи може да са налице треска, възпалено гърло, диария, конюнктивит, бронхит или дори пневмония.

Болните от COVID-19 у нас се увеличават. В 50% от бързите антигенни тестове в началото показват, че са отрицателни. Това задължава лекарят 48 часа след такъв тест при наличие на клинични прояви като температура, болки, кашлица да направи втори антигенен тест. Това обясни пред Lupa.bg бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

 „Засега няма доказан сезонен грип. Най-рано през ноември очакваме респираторно синцитиален вирус (RSV) и първите случаи на грип. Респираторният синцитиален вирус (RSV) е често срещан вирус, който може да засегне хора от всички възрасти, но по-често предизвиква инфекции при децата. Възпаленото гърло е най-често срещаният симптом. Препоръката ми е да се проветрява често”, съветва микробиологът.

Той увери, че в момента няма морбили в нашата страна и затова няма опасност от епидемия. „Няма новорегистриран случай на морбили. Свободна от морбили страна сме.  Епидемия се получава при пропуски в имунизацията. Тя беше ликвидирана с първите мерки срещу коронавируса в нашата страна. Тогава бяха около 1000 души. Епидемията започна от Банско, Разлог и беше дошла от туристи от Македония. Заразиха се деца. В този момент беше закрито инфекциозното отделение и децата с морбили бяха настанени в детското отделение, откъдето започна епидемията. Случаите достигнаха до София”, припомни медикът.

Инфекционистът д-р Трифон Вълков заяви днес, че сме пред епидемия от морбили.  "Едва около 85% от населението е с ваксинационно покритие срещу морбили. За да не се допусне епидемия, трябва да е над 95%, обясни инфекционистът.

„Морбили е изключително заразна инфекция. Ваксината е комбинирана. Понякога има медицински случаи, когато човек не може да бъде ваксиниран. Но когато в обществото има предпоставка да се развие пандемия заради хора, които по собствено решение не искат да се ваксинират, страдат и другите”, заяви д-р Вълков.

„Морбили е лесно предаваема, високо заразна инфекция, усложненията не са леки, не са безопасни. Последната голяма епидемия от морбили е през 2009-2011 г., в страната са се заразили близо 25 000 човека. Смъртността е около 25 човека, но това са основно деца”, припомни той.