Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Парвовирусът, който уби дете в Солун, е в България

Болните са много, мийте си ръцете, съветва медикът

Здраве
16:40 - 21 Май 2024
81356
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Парвовирусът, който уби дете в Солун, е в България

Парвовирусът, който причини смъртта на дете на 3 г. и половина в Солун, бушува и у нас. По данни на завеждащия референтната лаборатория в Националния център д-р Стефка Иванова случаите на парвовирус са се увеличили многократно през последния месец. Това обяви пред Lupa.bg микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

 „Лабораторна диагностика на парвовирозата се поставя в Националния център по заразни и паразитни болести от времето, когато аз го ръководих. Инфекцията не е нова и е много добре позната на специалистите от Националния център. Parvavirus B19 e единственият парвовирус, който засяга хората, всички други парвовируси са предмет на ветеринарната патология, тъй като най-често предизвикват заболявания у животните”, обясни проф. д-р Кантарджиев.

 „По данни на завеждащия реферетната лаборатория в Националния център случаите на парвовирус са се увеличили многократно през последния месец. Парвовирусът е характерен с това, че се кара веднъж в живота и имунитетът е много траен. Нарича се още „Пета болест”, тъй като е петата по честота шарка. Характерен за него е обривът по лицето, но е възможен той да е и по цялото тяло”, обясни експертът.

 „През последните 2 години в западноевропейските страни имаше през пролетта и лятото много случаи на парвавирус. В нашата страна тогава не се проявяваше така бурно. Сега обаче по данни на завеждащия лабораторията д-р Стефка Иванова случаите са се увеличили. Много рядко като при други вирусни инфекции парвовирусът може да причини възпаление на сърцето – миокардит. От него много рядко настъпва фатален край. Това се е случило и с 3-годишното дете в Солун, което е починало. Не трябва обаче да се създава паника, важна е хигиена на ръцете и когато някой е с парвавироза да не сяда на първия ред по кината и да не тръгва по аптеките за лекарства”, съветва проф. Тодор Кантарджиев.

Преди дни Националната организация за публично здраве подаде сигнал до медицинските асоциации в Гърция за ръст на заразите с парвовирус сред децата в детските градини в Солун. Дете на 3 години и половина почина, след като разви миокардит при зараза с парвовирус В19. Заразени са 11 деца на възраст бежду 3 и 5 години.