Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Риновируси нападнаха софиянци

Актуални новини
20:05 - 08 Юни 2022
5987
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Риновируси нападнаха софиянци

Има бум на риновирусите в София в момента. За тях е характерно поява кашлица с отделяне на секрет. Бронхитът също не е изключение - засягат се големите въздухоносни пътища на белия дроб. За това предупреди пред Lupa.bg бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той предупреди също, че заради рязкото покачване на температурите сме изложени на риск от токсикоинфекция.

„Тази година пролетта изостана с месец и изведнъж стана топло. Хората са отвикнали да държат храната в хладилника заради студеното време. Когато тя е от животински произход, каквито са яйцата, месото, млякото, и се държи на висока стайна температура, тя става опасна за здравето. Образуват се стафилококови инфекции, както и токсикоинфекции като салмонелата. Ако се появи първо повръщане, а след това разстройство и температура, обикновено става дума за стафилокок, ако се започне с разстройство и температура, вероятно става дума за салмонела“, обясни експертът.

Той предупреди, че в момента има риск от инфекции, предавани от кърлежи. Редуването на дъжд с високи температури води до нашествие на тези насекоми.

От 300 до 500 души у нас се разболяват от лаймска болест заради кърлежите. Протича в няколко фази, като в първата фаза са водещи кожните прояви, в следващите фази може да има ставни проблеми, сърдечни и неврологични проблеми, обръщат внимание медиците. Марсилската треска е второто разпространение у нас заболяване, причинено от ухапване от кърлеж.

Повечето случаи на марсилска треска са регистрирани в областите на Горнотракийската низина и Черноморието, но през последните години случаи има и в Шуменска, Русенска, Великотърновска области, Северозападна България, София и София-област. Заболяването протича с фебрилно-интоксикационен синдром и обриви, като при по-тежките случаи може да засегне много органи и системи. И двете заболявания се лекуват със съответните антибиотици.

Паразитите са преносители и на други инфекциозни заболявания, Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Кърлежов енцефалит, Туларемия и т.н. За щастие обаче те не се срещат често у нас.