Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Случаите на коронавирус са 160 пъти по-малко от тези на грипа

Има повишаване на респираторните заболявания при децата от 4 до 15 г., обясни медикът

Здраве
17:21 - 01 Март 2023
3573
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Случаите на коронавирус са 160 пъти по-малко от тези на грипа

Пикът на грипната вълна отмина. Наблюдава се стациониране на заразата, което означава, че има по-малко болни, но техният брой е постоянен. Има повишаване на респираторните заболявания при децата от 4 до 15 г. Хубаво ли е времето трябва да се проветрява на 20 минути и децата да са навън. Случаите на коронавирус са 160 пъти по-малко от тези на грипа. Това заяви пред Lupa.bg бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Има много случаи на грип B, което означава, че свършва грипната вълна. „Когато доминира грип А, и той е основният причинител на грипната епидемия, означава, че си отива грипната вълна”, обясни специалистът.

 „Грипната вълна си отива, защото се създава напрегнат имунитет в обществото към циркулиращия грип. Когато един боледува, 4-5 души около него, изграждат имунитет, без да боледуват. Щом болшинството хора са преминали през подварианта на грипа и вече имат имунитет към него, грипната епидемия започва да стихва. Появява се отново наесен, но променен”, обясни проф. Кантарджиев.

Той препоръча в борбата с вирусите да се консумира лимон, гарниран със сода бикарбонат.

Натриевият бикарбонат, известeн повече като сода за хляб, и лимонът имат поотделно и заедно доказани във времето противовирусни свойства при респираторни инфекции, обяснява професорът.

Веднага след събуждане драскащото гърло да се третира с резен от добре измит лимон (това е срещу евентуалните остатъци от пестициди и друга химия по кората). Парчето се топи в сода за хляб - “така, както се панира пиле в брашно”, уточнява лекарят.

Освен сутрин след закуска такъв “паниран” резен лимон се яде след всяко хранене през деня.