Проф. Тодор Кантарджиев: Салмонелата е най-опасна за децата и бременните
Ако храната се държи на стайна температура, микробите се размножават, обясни медикът
„Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се размножават.
Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората. Салмонелозата представлява токсикоинфекция , голяма група микроби, която се намира в много от храните”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” проф. д-р Тодор Кантарджиев.
В четвъртък от Агенцията по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.
„Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо крие риск”, каза още Кантарджиев. „Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, заключи Кантарджиев.