Проф. Топалов: Македонците не искат да влязат в ЕС , за да не се наруши далавератa на политиците им

Излизането от Договора за добросъседство значи да правят каквото си искат, допълва той

ЕС
17:54 - 26 Ноември 2023
4330
Проф. Топалов: Македонците не искат да влязат в ЕС, за да не се наруши далавератa на политиците им

Република Северна Македония си умиват ръцете с нас, защото не искат да влязат в ЕС, за да не се наруши личната далавера на техните политици. Съюзът не им трябва, за да могат да си правят каквото си искат. Това каза за "На фокус" дипломатът проф. Кирил Топалов.

"Ние признахме първи македонската държава, с което ги спасихме от отмъщението на Милошевич. Той нямаше да им прости отделянето от Югославия, щеше да се случи същото като с Босна и Хърватия. Десетилетия наред е насаждано чувството, че "българите са наши врагове, а сърбите - наши приятели", посочи той. 

По думите му РСМ е доволна, че е в НАТО, защото се чувства защитена. "Излизането от Договора за добросъседство би значело да им отпадне последната пречка да спазват по-нормални взаимоотношения с България. Вече могат да правят каквото си искат и никога няма да впишат българите в Конституцията си. Македонците много добре знаят фактите, но съзнателно не ги приемат. Понякога разговаряме със стена, която не иска да чуе какво казваме", коментира проф. Топалов.

Наскоро той бе удостоен с орден "Паисий Хилендарски". Изтъкнатият писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик бе отличен за неговия изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Тази година проф. Топалов има и 80-годишен юбилей.