Проф. Ваня Добрева: Кой ни забрани дори да искаме руски ваксини?

Топ
14:30 - 03 Декември 2020
8911
Проф. Ваня Добрева: Кой ни забрани дори да искаме руски ваксини?

Напълно съм съгласна с решението България да закупи ваксини срещу коронавирус. И то спешно! Но има няколко въпроса, които народните представители би трябвало да уточнят.

Първо, защо правителството, освен с американската страна, не води разговори и с Русия за закупуване на ваксина? При положение, че ЕС не е одобрил нито американската ваксина на Пфайзер/Биотех, нито руската "Спутник V"!

Още повече, ЕК излезе с решение относно приложението на руската ваксина в Унгария - заради безопасността на своите граждани държавите-членки могат да закупуват и ваксини, неодобрени в ЕС, но да ги употребяват само на своя територия.

Второ, кои са експертите или специалистите учени, преценили, че готовата за употреба и по-добра ваксина за настоящия момент е американската на Пфайзер/Биотех? Унгария, например, също, заяви желание за закупуване на американските, както и на европейските ваксини. Но на настоящия етап унгарските вирусолози (а те, известно е, са едни от най-добрите) считат, че готовата за незабавна употреба ваксина, която премина и клинични тестове в Унгария, е "Спутник V".

Трето, колко ще трябва да заплатим за 120 000 ваксини, при положение, че първоначално обявените от Пфайзер цени са три пъти по-високи от руската ваксина, а и условия за нейното съхраняване изискват нова апаратура, която също ще трябва да бъде закупена? Примерът на Унгария и други държави като Израел показва, че "Спутник V" може да бъде произведена и от национални фармацевтични  заводи, което не само смъква себестойност та й, но и допринася за икономическия растеж на съответната държава?

И последно. В условията на свободен пазар би трябвало не Бойко Борисов или правителството, а учените (вирусолози, инфекционисти и др.) да кажат коя ваксина е готова за незабавна употреба. Да съществуват някакви, макар и относителни, поради кратките срокове на изобретяване, гаранции.

Разбира се, ще подчертая. Ваксинирането не е задължително! Но инатът, който проявява правителството да не води разговори с Русия,  страхът на опозицията да не засяга тази тема, най-малкото озадачава.

Пак ще попитам, защо и кой ни е забранил дори и разговори за придобиване на руска ваксина да водим?

Коментарът на проф. Ваня Добрева е публикуван на стената й във фейсбук, заглавието е на Lupa.bg

ВИЗИТКА:

Ваня Добрева е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор.

Родена е на 20 юли 1965 година в град София. Завършила е НГДЕК „Константин Кирил Философ. През 1990 година се дипломира като магистър по „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1996 година след защита на дисертация на тема: „Структурообразуващи принципи и елементи на Вазовата историческа драма в контекста на Българското възраждане (Войников и Друмев)“ получава образователната и научна степен доктор. От 1998 г. е редовен асистент по балкански литератури, а от 2007 г. – доцент в катедра „Литература“ и катедра „Етнология и балканистика“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. От 2008 г. чете лекции по история на българската възрожденска драматургия в Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ). През 2010 г., след защита на голям докторат на тема „Типология и архитектоника на комедията през Българското възраждане“ ВАК ѝ присъжда научната степен доктор на филологическите науки.

Автор е на монографиите „Технология на историческата драма (Войников – Друмев – Вазов)“ (1997), „Възрожденска историческа драма“ (сборник – съставителство и научна студия, 1997); „Българската възрожденска комедия. Типология и архитектоника“ (2011), „Прочити и наследства. Из възрожденската книжнина“ (2015). Научните ѝ интереси са свързани с проучване и осветляване на въпроси от възрожденската литература и култура, на историческата драматургия и комедия.

Ваня Добрева е била е зам.-министър на образованието и науката, народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 41-то и 42-то Народно събрание, председател на Комисията по образование и наука в 42-то Народно събрание.