Проф. Ваня Добрева отличена с награда „Нешо Бончев“ (СНИМКА)

У нас
12:32 - 31 Март 2023
3841
Проф. Ваня Добрева отличена с награда „Нешо Бончев“ (СНИМКА)

Любимият преподавател на поколения филолози проф. Ваня Добрева е новият носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“, научи Lupa.bg.

Конкурсът за литературна критика и преводаческа дейност е единствен в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика като израз на обществено признание.

Сред отличените с наградата откриваме именити учени като университетския преподавател проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев, например.

Националната награда носи името на Нешо Бончев, останал следи в културата като философ, филолог, полиглот, фолклорист, журналист и педагог, един от най-значимите и изтъкнати възрожденски творци. На 17 януари в Панагюрище бе отбелязана 184-та годишнина от рождението на първия български литературен критик.

Новият носител на наградата проф. Ваня Добрева, освен университетски преподавател, е и член на БСП и бивш председател на Комисията по образование и наука в 42-то Народно събрание.

В момента проф. Добрева е ръководител на катедра „Култура, историческо наследство и туризъм“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии.