Проф. Велислав Минеков пред Lupa.bg: Нови избори - веднага, незабавно!

Коментар
16:45 - 07 Април 2021
15946
Проф. Велислав Минеков пред Lupa.bg: Нови избори - веднага, незабавно!

Скулпторът Велислав Минеков е роден на 27 март 1959 г. в София. Завършва Националната художествена академия през 1986 г. след което специализира металодизайн в Хамбург. Участва в множество конкурси за скулптура, както и в международни симпозиуми. Има самостоятелни изложби в Турция и Германия и други страни. През 1996 г. става носител на Специалната награда на скулптурен симпозиум, Будузо в Сардиния, Италия. Бил е член на Националния съвет на Движение „България на гражданите“. Минеков, заедно с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов стана вдъхновител на протестите срещу правителството, като кръстиха гражданското си обединение  „Отровното трио“. През декември миналата година обаче, скулпторът внезапно се оттегли, точно преди обединението на групата с партията на Мая Манолова. Малко преди изборите, професорът подкрепи водачи на листите на ДБ. Сега, след изборите, отново го потърсихме, за да даде позицията си по важната дилема - кабинет сега или нови избори. 

  • Парламентът да промени спешно изборния закон и да се върви към нов вот
  • Разните национал социалисти и производители на петрол и хапчета повече няма да видят парламент

-Проф. Минеков, доволен ли сте от изборните резултати? И по-актуалното - трябва ли да се направи кабинет с компромиси сега от партиите на протеста, или да се върви към нови избори?

-Резултатът от вота е относително добър.

Все пак това, което определяме като мафия и статукво, вече е с тежки рани. Но да се прави в момента какъвто и да било кабинет, би било изключително вредно. Единственото, което трябва да направят, е избраните да влязат в парламента, да променят изборния закон, правила и кодекс и да тръгнат към нови избори. Нищо повече. Но това да стане веднага, незабавно.

-Т.е. Вие виждате като правилен ход спешни избори, не по-късно от лятото?

-Да, лятото ще е добро време. Заплахата от тази болест няма да е същата. Но трябва да имаме истински свободни избори, тъй като се нагледахме на нещо ужасяващо. Отново платеният вот, корпоративния вот, насилие от администрация и феодали.

При всички случаи имаме шансове с едно служебно правителство да получим далеч по-честни избори. Поне тази традиция с платените гласове сред малцинствата може да бъде прекратена, стига някой да го поиска. Но засега, никой не го е пожелал, макар че имаме достатъчно служби, които може да се преборят с това нещастие по време на избори. Но те не работят, и то напълно  съзнателно.

А честни избори означава да имаме изцяло машинно и дистанционно гласуване, да може да се гласува по пощата, което би улеснило и хората под карантина, да имаме  видеонаблюдение. Изобщо всичко, което гарантира честността на вота. Всичко това може да се случи след един кратък мандат на служебно правителство.

-Вие още преди тези избори казахте, че ще се наложат следващи, по-истински.

-Да, разбира се. Държа на думата си.

-Няма ли обаче риск ГЕРБ отново да се мобилизира, да се отърси от загубата и да вдигнат резултата на следващ вот, патриотите пък да се обединят и да се класират за следващ НС, макар че сега изпаднаха?

-За това нещо, което определяте като патриоти - разните там националсоциалисти и всякакви подобни производители на петрол и хапчета, забравете.

Те до парламент повече няма да стигнат. Но не трябва да се дава нито дъх свобода на това, което в момента сме повалили на земята.

Ако тръгнем към кабинет, ако се тръгне към разправии кой да е премиер, кой да е министър, това ще даде много време за възстановяване на тези сили. И тогава наистина отново ГЕРБ ще бъде победител. В момента имаме шанс парламентът да поправи изборния закон и незабавно да тръгнем към изборите. Нищо повече от това не ни е нужно.

-Т.е. няма смисъл от правителство, дори при опцията мандатът да отиде при Слави Трифонов и да има шанс за кабинет с партиите на протеста?

-Напълно безсмислено. Не, в никакъв случай. Това е безсмислено и даже вредно.

-В „Демократична България” споделят ли вашата позиция? Лидерът на ДБ Христо Иванов вече спомена, че най-вероятно няма да се получи кабинет, дори с партиите от протеста…

-Доколкото чух от Христо, той е на същото мнение. Вчера се изказа по същия начин.

-Проф. Минеков, още в деня след изборите - на 5-и април, недоволни от властта излязоха на протест.  Преди изборите казахте, че ако статуквото се запази, излизате отново на площада. Готов ли сте?

-Нека видим в момента какво ще стане, да видим кои са в парламента, да разберем намеренията им и след това ще решим какво да правим. Но ако нещата тръгнат на зле, със сигурност съм на площада, може да ме очаквате.

-А в листите ще ви видим ли, при евентуални следващи избори?

-Какво да ви кажа? Божа работа. Имах големия късмет за тези избори да не участвам, да дишам спокойно и да говоря всичко, което искам да кажа, без никакви ограничения. Но следващия път ще видим, ако имам сили.

Тази година ми беше много тежка. Едва ли си представяте какво е да участваш и организираш този протест и аз още се възстановявам. Но набирам сили и мога да ви обещая, че ще бъда винаги същият.

-Проф. Минеков, вероятно и при следващи избори няма гаранции, че ДБ ще е първа сила? Почти сос сигурност отново ще се наложат комбинации за властта.

-Тук за комбинации не трябва да се говори. Всичките 4 опозиционни групи, които са в момента, трябва да съучастват и веднага да се хвърлят към промяна на изборния закон. Нищо повече от това. Никакви комбинации. Сега, общо взето три от групите се заклеват, че няма да колаборират с БСП и Корнелия Нинова, но те съществуват и ако искат да направят тази промяна и конкретно в изборното законодателство, няма начин тя да не бъде подкрепена и от тях дори.

-Как виждате БСП на следващите избори, ще вдигне ли резултата, след големия разгром на тези?

-За съжаление, г-жа Нинова направи всичко възможно да унищожи собствената си партия.

По време на протестите, тя не даде сигнал и не реши да напуснат парламента. Това беше грешка. Нинова и някои нейни хора подкрепиха избора на главния прокурор Гешев, на Цацаров за КПКОНПИ. Много малко хора, но пък достойни, участваха в протеста. Но тази серия от грешки - че не обърна на Борисов вниманието, което заслужаваше - на банкнотите в чекмеджето, на цялата история около него и  това й нанесе тежки щети. Твърде жалко е, ако БСП не се превърне в истинска европейска лява партия.

Ако те разчитат на миналото, на разкази за 9-ти септември и прекрасния комунизъм и за безплатното образование, няма да просперират. Те не привличат млади хора. А тези, които са живели в онова време, които с носталгия си спомнят за младостта, вече изчезнаха, няма ги.

-Г-н Минеков, убеден сте в смисъла на нов вот, но няма как да пренебрегнете факта, че след 10 години управление, ГЕРБ едва ли толкова лесно ще дадат властта. Още повече, че те бягат от служебен кабинет.

-Да, за тях един служебен кабинет представлява изключителна опасност. Ако не беше така, изборите щяха да са още през септември, но тази опасност дебне и те знаят това. Така че ще се прави всичко. Ще се купуват депутати, цената стана много висока - вероятно над 2 милиона ще бъде цената на купен депутат, ще се вадят компромати, ще има вероятно опити за насили над бъдещите депутати. Всичко ще се извърши така, както сме го знаели от едно минало. Цялата мутренска политика ще я видим със страшна сила. Но трябва търпение, трябва смелост и отговорност. Трябва нова държава.