Проф. Веселка Дулева: Не можеш да се заразиш от храна

Актуални новини
13:08 - 27 Октомври 2020
3222
Проф. Веселка Дулева: Не можеш да се заразиш от храна

Към настоящия момент няма данни за хора, заразени с коронавирус чрез храна - смята се, че консумацията е безопасна, но при едно условие: спазване на добрите хигиенни практики като пазаруване с маска, дезинфекция на ръцете и поддържане на чистота както в магазина, така и след това у дома."

Това коментира тази сутрин пред Би Ти Ви началникът на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.

"Всички големи експертни научни организации - Европейският орган по безопасността на храните, Центърът по оценка на риска в Германия, Центърът по контрол на заболеваемостта в САЩ, смятат, че практически е невъзможно човек да се зарази с коронавирус от храна", подчерта тя.

"Изнесоха се много данни, че върху повърхности вирусът би могъл да оцелее 3 часа, това са резултати са постигани предимно в строго контролирани откъм светлина, температура и влажност условия, смята се, че в реалния живот вирусът може и да не оцелее толкова дълго", каза още проф. Дулева.

Тя обясни, че всеки, който иска, може да постави "под карантина" за 3 часа храните, които е купил от магазина, но подчерта, че нито един от големите експертни центрове не препоръчва това.

"По отношение на плодовете и зеленчуците препоръката е измиване с течаща вода, не трябва да се използват дезинфектанти или препарати със сапун", каза още проф. Дулева.