Проф. Витанов: Чака ни тежка седмица, пазете дечурлигата

Според математика все още сме далеч от дифузното разпространение в тази вълна на коронавируса

Общество
09:00 - 21 Август 2021
11356
Проф. Витанов: Чака ни тежка седмица, пазете дечурлигата

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на актуалната обстановка с коронавируса у нас. Той показа няколко карти и обяви, че следващата седмица ще е тежка. Ето какво написа още той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 20 август 2021 г.

Вече има мерки. Ако се спазват, ефектът следва да се усети в края на следващата седмица и да паднем под 3000 нови случая на ден в края на месеца. Да видим. Поздравявам ръководството на Плевен за решението да въведе мерки. Ефектът при мен вече се вижда. Плевен забавя движението си към зоната на дифузно разпространение на заразата. Браво!

Може е да има проблеми там, но те ще са доста по-малки, отколкото ако нямаше мерки.

Сега картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Има 4 области, където лятото продължава, но Кърджали е на път да излезе от тази лятна идилия. Благоевград и той, но ще поседи повечко в тази зона. В по-голямата част на страната е жълто, тоест спокойно, но трябва малко внимание и спазване на елементарните мерки. В областите в червено вече трябва повечко внимание.

Картата на риска по нашата методология - няма промени в сравнение с вчера - западна България все още е по-малко рискова зона. Това, което се променя, е че расте червената зона на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Но със завръщането на летовници от морето е очаквано тази зона да се разширява в посока западна България.

Базовото репродуктивно число днес е 1.547 - това е рекордно стойност за тази вълна. Означава, че, активните случаи, както се и очакваше, ще прелетят през 20 000 и ще подгонят бързо бързо 25 000. Очаква се и продължаващо бързо нарастване на броя на хоспитализациите и броя случаи за интензивно отделение.

Индикаторите за смяна на тренда доближават критичните стойности. През следващата седмица в няколко области, критичните стойности ще бъдат надминати. Това ще рече, че там се очаква преобладаващо дифузно разпространение на вируса. За страната индикаторът е 1.36 пъти под критичната стойност, тоест дифузно разпространение за страната като цяло още няма и няма и да има до края на седмицата. София-град също все още е относително далеч от дифузното разпространение.

Това е положението. Тази седмица свършва, другата няма да е лека, възможно е допълнително затягане на мерките, тъй като има области, които вървят уверено към ниво 3 по плана на Министерството на здравеопазването.

Пазете се, пазете дечурлигата, че тая версия на вируса ги засяга доста, бъдете здрави, постигайте успехи и нека вирусът да ви заобикаля.