Проф. Витанов: До 3 месеца ще се справим с кризата, ако не пробием карантината

Общество
10:41 - 19 Март 2020
4629
Проф. Витанов: До 3 месеца ще се справим с кризата, ако не пробием карантината

До три месеца ще се справим с кризата, ако карантината не се пробие. Трябва да поддържаме бавно нарастване на броя на заболелите, съобщи пред медиите проф. Николай Витанов от БАН, който се занимава се с развитието на инфекции.

Новината дойде от редовния брифинг в Министерския съвет за ограничаване на коронавируса у нас.

В събитието участие вземат вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР комисар Никола Николов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Николай Витанов от БАН.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че днес имаме две добри новини – в още две фабрики стартира производството на защитни костюма – по 200 на ден, и днес се очаква да тръгнат 8000 маски за всички практикуващи лекари.

Дончев съобщи, че вече математически модели ще помагат за правенето на реални прогнози, които да ни помогнат да се справим със заразата. Стана ясно, че е създаден Логистичен център, който ще извършва важните доставки, съобщи вицепремиерът.

Засега математическите модели показват, че повечето от заразените все още идват от чужбина.
„Математическите модели на засягането на отделните региони както и възрастовото разпределение и гъстота на населението ще ни дадат ценна информация за редица решения – пренасочване на лекари и ресурси за справяне с епидемията“, обясни пък ген. Венцислав Мутафчийски.

От брифинга на "Дондуков"1 дойде и друга важна новина - доставени са 38 000 броя маски за лекарите, разпределени чрез 28 РЗИ, еднократни - 79 000, от които 47 000 за спешни болници и 32 000 за тези, които работят с граждани. Защитни облекла -  100 за лечебни заведения вече са пристигнали и всичките са произведени в България, стана ясно от брифинга. 

89 950 многократни защитни костюми очакваме от Турция. Предпазните очила са 14 000 от Турция, внасят се и калцуни за болници - 150 000, други - 100 000 са ръкавиците. Рискът обаче е в транспорта. 

Чакаме доставки от Индия и Виетнам. От Доха - допълнително 20 000 маски и 100 000 в следващите дни. 

От българските резерви днес ще бъдат извадени 9700 предпазни маски и 40 000 костюма, които ще са за гранични полицаи, полицията.

В момента, след разговор на премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян, текат преговори за доставката на 20 000 специализирани маски за лекарите на първата линия, 50 000 хирургически маски, 10 000 защитни облекла, 10 000 теста и по толкова ръкавици и калцуни, каза още Николов. Преговаря се и всеки месец Китай да доставя по 4 млн. броя маски, ръкавици, калцуни и по 3,5 млн. маски със специална защита за работещите с коронавирус пациенти лекари.

Ако се въведе по-сериозна карантина, това предполага мощна организация на службите за социален патронаж. В момента се работи и по финансово обезпечаване, и по организационните мерки, заяви Томислав Дончев. 

Ромски групи, които се прибират от гурбет са сериозен проблем, предупреди Мутафчийски. В България има равномерно разпределение на ромски общности, в моя град има 3 такива махали, каза той. И уточни, че там има мобилизация на местната власт, има си и РЗИ-та. Мобилизацията е в тия аспекти - за разяснителни кампании, да осъзнаят какво е карантина, защото тези хора носят наказателна отговорност.

Ромските медиатори с помощта на полицията започват още по-активна работа в малцинствените квартали, за да разяснят на завръщащите се какво представлява карантината и какви са опасностите, ако не я спазват, съобщи Мутафчийски. От снощи полицията е започнала и стриктно преброяване на намиращите се в България туристи.

На финала на брифинга ген. Мутафчийски подчерта, че границите няма как да бъдат затворени за българските граждани. Това няма как да стане, отсече той. "Не можем да кажем на хората: "Не се прибирайте!", заключи шефът на ВМА.

Очаквайте подробности