Проф. Витанов: Третата вълна на Covid ще е по-лека

В момента сме в най-благоприятния сценарий, обясни математикът

Новини
14:14 - 19 Януари 2021
1678
Проф. Витанов: Третата вълна на Covid ще е по-лека

България сега е в най-благоприятния сценарий от разпространението на COVID-19, с под 500 новозаразени на ден, отчитат експерти. И прогнозират третата вълна на заразата в страната ни да бъде съпроводена от плавно покачване на новите случаи.

Тенденцията към намаляване на броя на заразените от COVID-19 у нас ще продължи и през тази седмица, прогнозират експерти.

"Базовото репродуктивно число в понеделник сутринта бе 0,77. В края на миналата седмица то беше още по-ниско, което е много добре. Това означава, че 100 човека като преболедуват и преминат през болестта, оставят след себе си 77 заразени, тоест епидемията се свива", коментира математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

На фона на намаляващото разпространение на COVID-19 у нас е оптимистична прогнозата и за идващата трета вълна на заразата, която в момента е обхванала Западна Европа. До колко силна ще бъде тя в страната ни, зависи и от разпространението на новата мутация на вируса, която беше регистрирана във Великобритания.

"Тепърва предстои да се уточни каква част от тази мутация има у нас, но тези данни ще ги имаме до някоя друга седмица", смята проф. Ива Христова.