Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Ако Путин не бъде спрян, възможен е край на ЕС

Свят
17:00 - 02 Март 2022
11166
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Ако Путин не бъде спрян, възможен е край на ЕС

Ситуацията в Украйна прилича на сирийската криза, която започна преди 7 години. Над 3 милиона сирийци се струпаха в Турция, а милион и половин дойдоха в Европа. Сега Европа очаква 5 милиона украинци. Това заяви пред Lupa.bg проф. Владимир Чуков по повод увеличаващият се брой бежанци от Украйна.

"Сирийската криза промени картата на ЕС, Брекзит беше пряка последица от нея. Путин заплашва ЕС, европейския начин на живот, затова водим пред американците по налагане на санкции на Русия", каза Чуков.

По думите му наблюдаваме сблъсък на два типа държавност - единият е диктаторски, другият е плуралистичен. По-опасната организация за Путин не е НАТО, а ЕС. Ако Путин не бъде спрян, практически това означава край на ЕС. Дилемата е Путин или ЕС. 

"Вероятно руският президент ще има сили да стигне до Източна Украйна. Може би ще раздели държавата на източна и западна, както бяха разделени ГДР и ФРГ. Хората, които ще останат в източната част ще бъдат бедни и нещастни, докато в западната ще получат рога на изобилието и бързо ще бъдат  приети в ЕС", предположи експертът. 

"Философията на руската държава е разширяване за оцеляване. Тя е наследство от времето на Иван Грозни, на Екатерина Велика. Диктаторите, за да останат на власт, се разширяват. Путин не можа да разбере, че в Украйна има много силен национализъм. Страната се превърна в убежище на всички недоволни от него, от СССР и пр. - там избягаха дисидентите от Казахстан, от Татарстан", припомни проф. Чуков и добави: "В Западна Украйна Путин няма да си помисли да влезе - там са украинско говорящи и част от тях са униати".