Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Бежанци пътуват с каналджия срещу 9 000 евро

Сирийците предпочитат да емигрират от Турция през България, обясни арабистът

Общество
15:53 - 12 Септември 2022
3310
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Бежанци пътуват с каналджия срещу 9 000 евро

Според сириеца Ибрахим ар Рашад най-добрият начин за емигриране от Турция е през България. Пътуването е по-безопасно в сравнение с това през Гърция. Това се дължи на два фактора. Първият е отношението на българските граничари, което е чувствително по-добро от това на гръцките, описано като „чудовищно“. Вторият фактор е релефът на страната, който е по-благоприятен за преминаване, в сравнение с гръцкия. Това обясни пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.   

Ар Рашад описва пред журналиста Ибрахим Хаил от сирийския опозиционен сайт Orient.net начина на организиране на преминаването.

“Началната точка е т.нар. брокер, чийто офис принципно е в Истанбул. Последният изпраща кандидат-бежанеца при някой от неговите контрабандисти, който му осигурява временно жилище в големия турски град. Там се чака „бройката да се попълни“. Когато това стане факт, с коли на контрабандиста през Одринския вилает групата се откарва до българската граница. Преминава се оградата най-често със стълба и след това водачът, чрез GPS, води групата до определена точка на границата. След това хората се превозват до българската столица София.

Там кандидат-бежанците спят в квартира, осигурена от контрабандиста. На следващия ден отново с GPS достигат до сръбската граница. На границата имат определени точки, през които преминават и така отново с коли достигат до столицата Белград. Там остават за един по-дълъг период, в лагери или хотели, в подготовка за преминаването им в Унгария. Вече преминали там, те избират накъде в Западна Европа ще продължат своя път. Те планират да подадат молби за убежище в Германия, Холандия или Швеция“, обясни експертът.

„Що се отнася до втория път, ар Рашад отбелязва, че той се реализира през Гърция като разпределителната точка е Солун. След това се избира път през Северна Македония или Албания и отново се пристига в Сърбия. Там групите се сливат. Третият път е морски. От Турция се достига до гръцкия остров Родос, а оттам се стига до столицата Атина. Там чрез фалшив паспорт се пътува директно до Западна Европа. Може и да се предпочете пътуване до Солун, очевидно за тези, които разполагат с по-малко средства, и оттам по познатия път“, посочи проф. Чуков.

Според един от контрабандистите с опит, цената на пътуването варира съгласно услугите, които предлагат контрабандистът и брокерът. Зависи и от финансовите възможности на кандидат-бежанеца, но също така и от избрания път. Някои кандидат-бежанци се опитват да се крият в камиони, с или без знанието на шофьора, особено в България и Гърция. Това им спестявало големи разходи. Някои бежанци предпочитат да тръгнат сами, само с помощта на GPS или на по-малки групи. Тогава разходите са само за лични нужди, като храна и вода и транспорт. Обикновено в този случай сумата достига средно 3 500 евро.

„Цената на преминаването с помощта на контрабандисти варира между 8 и 9 хиляди евро. Сумата е разпределена на етапи. Първият етап, този от Истанбул до Сърбия, струва около 4 500 евро. Вторият, от Белград до западноевропейска държава, зависи от дестинацията, варира от 1 500 до 3 000 евро“, обясни арабистът.