Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Ердоган натиска ЕС и Русия чрез бежанците

Общество
20:45 - 28 Февруари 2020
4298
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Ердоган натиска ЕС и Русия чрез бежанците

„Турският президент Реджеп Ердоган е непредсказуем. Трудно е да се каже дали ще пусне стотици бежанци в България. Агенция „Ройтерс“ съобщи за подобни намерения, без да посочи конкретно име, което е наредило това да се случи. Именно затова смятам, че Анкара се опитва да окаже натиск върху Европа да вземе отношение в конфликта със Сирия”.

Това коментира пред Lupa.bg арабистът Владимир Чуков по повод появилата се в турски медии информация, че стотици бежанци са се запътили към българо-турската граница.

По думите на експерта Ердоган се опитва да накара ЕС да влияе на Русия за ситуацията в Сирия. Турският президент и руският държавен глава са на нож заради смъртта на 33 турски военнослужещи.

„Толкова много загинали турски войници отдавна не е имало. Броят на жертвите наистина е голям. Затова напрежението между Турция и Русия е сериозно, понеже Путин е на страната на Асад. Подозирам, че Путин няма да отиде на срещата, организирана от Ердоган на 5 март. На нея са поканени Русия, Германия и Франция за обсъждане на ситуацията в Идлиб”, обясни проф.Чуков.

Турски медии съобщават, че хиляди мигранти, бягащи от войната в Сирия, се насочват към границите на Турция с България и Гърция, след като снощи властите в Анкара обявиха неофициално, че повече няма  да спират сирийци, бягащи от войната, по пътя им към Европа.

Предвид заплахата от нова бежанска вълна военният министър Красимир Каракачанов увери, че армията има готовност да се включи в овладяването на ситуацията със състав до 1000 души и до 140 единици техника.