Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Конфликтът между Гърция и Турция ще докара бежанци у нас

Общество
16:45 - 08 Май 2020
4572
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Конфликтът между Гърция и Турция ще докара бежанци у нас

Бежанската вълна нараства заради конфликта между Гърция и Турция. Няма как България да не е потърпевша от ескалацията на напрежението между двете държави. Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод предупрежденията на европейската агенция за защита на границите „Фронтекс“, че се увеличават мигрантите на границата между Турция и Гърция.

„На 27 март Турция заяви, че няма повече да стимулира бежанците на гръцка територия заради коронавируса. Десет дни след това се забелязва активизиране на мигрантите. Те продължават да минават на гръцка територия”, отбеляза експертът.

„Преди 3 дни имаше опасен инцидент: гръцкият министър на отбраната заедно с шефа на генералния щаб с хеликоптер бяха тръгнали на инспекция на гръцки застави на четири острова в Егейско море. Беше прихванат от два турски самолета, а те пък бяха прихванати от четири гръцки. Заради това ситуацията се нажежи”, отбеляза проф. Чуков и допълни, че напрежението между Турция и Гърция се е задълбочило заради подновяването на военните действия в Либия.

„Гърция вчера назначи специален пратеник за Сирия, което е нещо безпрецедентно. Тя смята официално да влезе в голямата игра за Източното Средиземноморие. Няма как Турция да не реагира и затова се отприщи бежанската вълна”, смята специалистът.