Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Лукашенко отвори канал за бежанци

Общество
21:20 - 08 Ноември 2021
4689
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Лукашенко отвори канал за бежанци

Хиляди бежанци идват в Европа през Беларус. Това стана след задържането на самолет на Ryanair от Атина в Минск и последвалите санкции от ЕС. За да отвърне на удара, президентът Александър Лукашенко отвори бежански канал от Белурас към Полша. Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков за засиления трафик на бежанци. 

"Беларус издава изключително лесно визи за хора от Близкия Изток. Множеството от заловените от полските власти бежанци от Ливан и Ирак имат официална виза от посолството на Беларус в региона. Това няма как да не е планирана акция", обясни експертът. 

По думите му крайната цел на бежанците, прекосили границите на Беларус, е Германия. До този момент са минали около 26 000 души, докато полските власти се усетят, че става въпрос за канал.

"Германският вътрешен министър обяви, че около 500 човека вече са в страната му и директно обвини Лукашенко в трафик на хора. Затова полското правителство бе принудено да издигне стена от 120 км с бодлива тел. Това е най-активният поток за момента и по отношение на балканския лъч, и по отношение на Либия - Италия и Мароко- Испания", обясни проф. Чуков.

"Гърците предприеха много сериозни мерки срещу бежанците - смениха си законодателството, което минимализира изключително много потокът. Мигрантите, които идват у нас, са афганистанци. Повечето от тях са деца,  разделени с родителите си. Икономическата криза в Турция тласка живеещите там афганистанци да напускат. Европа замрази екстрадирането им за 3 месеца и те в момента се възползват от това", посочи арабистът.

По думите му стотици хиляди афганистанци са екстрадирани по веднъж, след което се връщат в страната си и част от тях отново тръгва напът. Властите в различните страни не могат да установят, дали тези, които са заловени са били гонени вече.