Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Отвлечените наши моряци са добре, няма да бъдат изтезавани

Япония се опитва да освободи заложниците, обясни арабистът

Общество
15:40 - 20 Ноември 2023
2561
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Отвлечените наши моряци са добре, няма да бъдат изтезавани

Отвлечените от йеменските хути българи на борда на "Galaxy leader" в Червено море са добре. Няма да бъдат гонени, бити, изтезавани. Това увери пред Lupa.bg арабистът Владимир Чуков. Говорител на хутите заяви, че "се отнасят с екипажа в съответствие с принципите и ценностите на исляма".

Според проф. Чуков хутите опитват да станат част от втория фронт по отношение на конфликта Израел - "Хамас".

"Идеята е да се повишат цените на нефта, така че да бъде притисната Европа, която е основният консуматор на горива в Близкия изток, да бъде по-отстъпчива по отношение на позицията си за операцията в Ивицата Газа", допълни той.

На 19 ноември хутите, подкрепяни от Иран, отвлякоха товарен кораб в Червено море. На борда има и двама българи. По информация на МВР - става въпрос за капитан и моряк.

В екипажа "Galaxy leader" има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци. Корабът е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци - Ейбрахъм Унгар.

Унгар има заслуги в българското мореплаване - от 20 години е спонсор на Военноморското училище във Варна.

Корабът е плавал от Турция за Индия под флага на Бахамите. Той е бил отдаден под наем на японска фирма. Японските власти обявиха, че опитват да влязат в контакт с йеменските бунтовници.