Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Палестинска държава може да има, през 2008 г. бе напът да се създаде

„Хамас” няма да бъде унищожен, смята арабистът 

Свят
17:15 - 17 Октомври 2023
6002
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Палестинска държава може да има, през 2008 г. бе напът да се създаде

Всяка година идват на талази стотици хиляди бежанци, част от които са криминално проявени, други са радикализирани. Извършването на атентати вече не е нещо неочаквано. Когато има екстремна ситуация, когато има нещо, което стимулира много голям кръг от хора, вместо да станем съпричастни, ние виждаме разделение. На стария континент има разделение. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков по повод опитите за атентати след конфликта в Близкия изток на 7 октомври.

 „Хамас” не може да бъде унищожен. Наблюдаваме шестата война между палестинската групировка и Израел. Тя не е нито 11 септември, нито е Пърл Харбър, които са еднократни актове и няма тяхна повторяемост в историята. В случая с Израел и "Хамас" от 2008 г. насам има цикличност – на 2 години, на 3 години стават такива неща”, обясни експертът.

Според него палестинска държава е възможно да има.

„Тя беше много близко до създаването й. През 2008 г. израелският премиер Ехуд Олмерт договори това да се случи. През 1995 г. също имаше такава възможност. Да не забравяме за споразумението от Осло. Имаше израелски премиери, които положиха усилия в тази посока – за бежанците се договориха, за границите се договориха, за водите се договориха... Когато нещата наистина щяха да се случат, „Хамас” започнаха да стрелят ракети. Ехуд Олмерт го свалиха от премиерския пост и го обвиниха в корупция. Така той бе политически шкартиран от този важен пост. Тогава Олмерт каза пророческата фраза на палестинците: „Приемете това, което ви предлагам сега, защото ще минат 50 години, за да  ви предложи същото друг  израелски премиер”. Оттогава вече 15 години има конфликти”, каза още проф. Чуков.