Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Преговори за мир в Украйна може да има след 6 ноември

Никой не иска конфликтът да остане замразен, защото отново ще избухне, обясни експертът 

Украйна
16:16 - 25 Юли 2024
4608
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Преговори за мир в Украйна може да има след 6 ноември

Най-вероятно темата за преговори за мир в Украйна ще бъде рефрен от страна на Москва и на Киев до изборите в САЩ на 6 ноември. С идването на власт на новия президент ще се определят и новите тенденции. Заговарянето за преговори е много добър позитивен анонс към международната общност, към света, които искат да чуят думичката МИР. Едните и другите говорят това, което хората искат да чуят. Това обясни пред Lupa.bg проф. Владимир Чуков.

"Няма сближаване на позициите на Русия и Украйна, така че не виждам нещо, което до доведе до прекратяване на войната. До ноември не очаквам радикални промени. Това, което наблюдаваме по отношение на предизборната кампания в САЩ, е намаляване на децибелите, на хулите и обвиненията, говори се позитивно с идеята да се привлекат привърженици. Същото виждаме и по отношение на войната – никой не иска война, а мир. Това ще е част от преговорния процес, който много силно се надявам да се случи след ноември" прогнозира проф. Чуков.

„Ако Доналд Тръмп спечели, това ще бъде не Тръмп номер 1, а Тръмп номер 2. Твърдението му, че в един ден ще прекрати войната, няма конкретика в него. Планът, който представи Борис Джонсън, е негов. Говори се, че има конкретно предложение, но детайли още не сме видели”, посочи експертът.

„Не считам, че на 6 ноември войната ще бъде прекратена. Ще има сериозни преговори, ще има усилия за намиране на някакво решение. Никой не иска конфликтът да остане в замразена точка, защото рано или късно отново ще избухне”, каза още проф. Чуков.

Вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е готов за „добронамерени“ мирни преговори с Русия, но Москва не дава такива сигнали за момента.

Сигналът на Украйна за "добронамерени" мирни преговори с Москва е в унисон с позицията на Русия, но са нужни още детайли, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Посланието само по себе си може да се каже, че е в унисон с нашата позиция“, каза Песков, но уточни, че трябва да бъдат изяснени подробностите. „Вие знаете, че руската страна никога не е отказвала да преговаря, винаги е оставала отворена за преговорен процес, но детайлите са важни“, добави той.

През февруари предложението на руския президент Владимир Путин за спиране на огъня в Украйна при замразяване на сегашните позиции беше отхвърлено от САЩ, след контакт между двете страни чрез посредници.

Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, но е готов да продължи да воюва, ако Киев и Западът не реагират, съобщи Ройтерс през май.

През юни Путин посочи, че Русия ще сложи край на войната само при условие че Киев се откаже от амбициите си за членство в НАТО и предаде напълно контрола върху четирите украински области, за които Москва претендира, но властите в Украйна отхвърлиха предложението, като го нарекоха равнозначно на капитулация.