Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg : Русия и Иран строят завод за супердронове

6 000 дрона ще участват във войната в Украйна

Актуални новини
15:31 - 07 Февруари 2023
3076
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Русия и Иран строят завод за супердронове

Високопостовена иранска делегация е пристигнала тайно в град Елабуга, Татарстан, съобщи за Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков, позовавайки се на израелски специализирани източници. Плановете са да се отговори на руското искане за създаването на нов, супердрон, който да е чувствително по-боеспособен във военните действия в Украйна. Идеята е да бъде по-бърз и по-безшумен от доставените досега Шахид-136.

"До този момент украинската ПВО е свалила 540 от доставените до този момент 1000 ирански дронове. Това е причината те да не осигуряват достатъчно надеждна въздушна подкрепа на сухопътното настъпление, което до този момент се характеризира с огромни човешки загуби. Иранските дрнове са много евтини, но твърде шумни и могат да бъдат свалени дори с лекострелково оръжие от земята", обясни проф. Чуков.

Иранската делегация се е ръководела от бригаден генерал Абдулла Мехраби – ръководител на отдела за аерокосмически изследвания и за самостоятелен джихад към Корпуса на ислямските гвардейци /КИГ/ и Гасем Дамавандиан, главен изпълнителен директор на иранската военна индустрия към КИГ, която произвежда повечето ирански дронове, съобщава израелскияj сайт Debka.     

Двете страни са се договорили да започнат строежа на фабрика за супердронове. Съвместният проект ще струва около един милиард долара. Планират се да бъдат произведени около 6000 дрона годишно. 

"Подбраното място за изграждането на новата оръжейна фабрика е интересно. В столицата на Татарстан, Казан през 1955 г. е роден настоящият началник на Генералния щаб на руската армия и командващ военните действия в Украйна генерал Валерий Герасимов. Там той е завършил Казанското висше командно танково училище. В същото време град Елабуга, наброяващ малко над 70 000 души е основан от волжко-българския хан Ибрахим I бен Мохамед /1006-1026/, чийто паметник е открит през 2007 г. на един хълм над селището", отбеляза Чуков.