Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Собственикът на "Крокус сити хол" е работил с Тръмп

Четиримата атентатори не са камикадзета, имат светско мислене, обясни арабистът

Русия
17:20 - 27 Март 2024
6110
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Собственикът на "Крокус сити хол" е работил с Тръмп

В терористичния акт края Москва има комбинация между религиозен организатор и нерелигиозни извършители. Извършителят е ДАЕШ - Хорасан, който е централноазиатският клон на терористичната организация. ДАЕШ -Хорасан са опозиция на талибаните. Това обясни пред  Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.

 "Четиримата таджики, които видяхме по телевизията, нямат въобще отношение към религията, независимо, че и четиримата имат бради. Около 90% в терористичния акт край Москва е повторение на това, което виждахме през 2014-2019 г. в Сирия и в Ирак. Отличителното сега е в съобщенията, които депозира "Ислямска държава" - вече станаха 5 за един терористичен акт. Преди беше само едно съобщение", коментира арабистът.

"От текста лъха светско мислене - нещо, което коренно го различава от това, което беше по времето на Сирия и Ирак. Най-голямата отлика е, че четиримата не са камикадзета. Лицата са закрити, гласовете са заглушени. Тези хора не смятат да се самоубиват", обясни проф. Чуков. 

„2 400 човека от Таджикистан са минали пред редиците на Ислямска държава, През последните 3 години таджики са направили 25 терористични атентата, отбеляза експертът.

По думите му интересен е изборът на мястото за атентата - "Крокус сити хол", чийто собственик е азербайджанец:

"Освен, че в тази зала са пели Ерик Клептън и Дуа Липа, през 2013 г. е подписан договор със собствениците на конкурса "Мис Свят" той да бъде проведен в тази зала. Един от съсобствениците на "Мис Свят" е Доналд Тръмп. Т.е. собственикът на "Крокус сити хол" е имал за бизнес партньор един от сегашните кандидати за Белия дом - Тръмп".

„Русия иска да насочи вниманието към Украйна и Запада и да направи пропаганда за нейната война. Същото прави и Турция - много често казва, че даден атентат е на ПКК, а всъщност той е извършен от ДАЕШ. Има въпроси участвала ли е Турция в атентата, каква е нейната роля, след като двама от терористите са били там“, посочи арабистът.

Въоръжените нападатели от Таджикистан са влезли за кратко в Турция, за да подновят разрешителните за пребиваване в Русия, но радикализацията им не се е случила там, заяви турски служител от сигурността.

Тъй като не е имало заповед за арест срещу нападателите, те са можели да пътуват свободно между Турция и Русия. Двама от нападателите са напуснали Турция, за да заминат за Москва с един и същи полет на 2 март 2024 г.