Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Възможна е бежанска вълна от Афганистан

Актуални новини
16:39 - 05 Август 2021
4124
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Възможна е бежанска вълна от Афганистан

Броят на нелегалните мигранти у нас през тази година е съотносим с този през 2019 г. : тогава бяха над 18 000. Миналата година турските власти спираха бежанците заради ковида, но сега не го правят. Основният приток е от Афганистан: става дума за афганистанци, които са се настанили в Турция. Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод увеличаващия се бежански натиск в страната ни.

„Турското правителство има нова политика спрямо нелегалните мигранти, които са над 5 милиона. Това, което тече като дебат в нашия парламент, го наблюдаваме и в турския. Има декларация на американската страна, според която афганистанските бежанци могат да търсят убежище в САЩ и от трети страни, като една от тях е Турция. Оттам те ще кандидатстват за приемането на американска територия, само че правителството на Ердоган не е съгласно с това“, посочи проф. Чуков.  

„След оттеглянето на американците от Афганистан ситуацията е същата като след съветската армия през 1989 г. Изтегляйки се обаче американците нанасят въздушни удари, като по този начин помагат на афганистанската армия да се блокира настъплението на талибаните. Това обаче създава паника и генерира  бежанска вълна на Запад“, обясни експертът.

Последният дебат в турския парламент бе иницииран от опозиционната Народна републиканска партия. Те обвиняват правителството, че не прави необходимото, за да спре потока от Иран.

„Излезе пост в социалните мрежи от Кемал Кълъчдаролу, че имало тайна договорка между САЩ и Ердоган за приемането на 1 млн. афганистанци. Не е ясно дали това е спекулация. Миналата година Турция е спряла около половин милион незаконни мигранти. Тази година около четвърт милион. Счита се, че на територията на Турция има около половин милион от Афганистан в момента. От началото на 2021 г. досега са влезли 35 000.