Проф. Владимир Чуков пред "Lupa.bg": Мобилният телефон е ходеща бомба

Взривените пейджъри е трябвало да обезглавят оперативното ръководство на „Хизбула”, казва арабистът

Свят
15:00 - 18 Септември 2024
4113
Проф. Владимир Чуков пред "Lupa.bg": Мобилният телефон е ходеща бомба

-Проф. Чуков, във вторник бяхме шокирани от новината, че 1000 пейджъра на „Хизбула” са взривени и има жертви. Според Ройтерс обаче Израел е скрил експлозиви в 5000 пейджъра. Какво се случва?

-Вижте, историята е следната. Гледам, че нашите медии казват – „Хизбула” си поръчала пейджъри от Тайван. „Хизбула не може да си поръчва пейджъри, това е терористична организация и те нямат търговски взаимоотношения с кого и да било.

Иранска фирма поръчва 5000 пейджъра на Gold Apollo – тайванска фирма, която произвежда подобни пейджъри. Те са от този тип, които изпращат и приемат – по-оперативните. Януари месец бойците на „Хизбула” получават указания да се откажат от джиесемите, защото се подслушват, хакват се, има GPS... Докато тук няма. Та каква е историята: иранска фирма си поръчва тези 5000 пейджъра. Тази тайванска фирма има свой филиал в Будапеща – „Джи ей си” се казва. Те трябва да произведат тези 5000 пейджъра. Те са ги произвели, но проблемът е следният – че тази унгарска фирма трябва да ги достави в Иран. И това е станало. Но тук е първата въпросителна –

според западни експерти най-вероятно точно по време на производствения процес е заложен този взривен материал. Появи се още една версия, че вероятно по време на транспортирането на контейнера с тези пейджъри контейнерът е бил подменен.

Самите унгарци  казват – ние нямаме нищо общо, ние сме произвели читави пийджъри. Контейнерът е пратен в Иран – тук нито Ливан, нито „Хизбула” имат някакво отношение. Нещо повече, министърът на икономиката Тайван каза: Ние нямаме такива търговски спедиторски курсове, нищо не е записано.

-Тогава за кого са били предназначени тези пейджъри?

-Тези 5000 са за употреба на иранска фирма. От тях 3000 са изпратени на „Хизбула”, а 2000 остават на място.

-Въпросът е какво очаквате да последва след тези взривове?

-Веднага се разбра. 98-а бригада от Газа на израелската армия е дислоцирана на Северния фронт. Това, което се предполага, е че

най-вероятно тези изделия са били предназначени да обезглавят оперативното ръководство на „Хизбула” и започването на едно мащабно нападение на Израел над „Хизбула”.

Те казаха: Ние искаме тези хора да се оттеглят на 10 километра от границата и те са хората, които в момента тероризират живота в Северен Израел. Хората не са вече там, разпратени са в централните части, няма училище, всичко е парализирано... Тук големият въпрос е: Добре де, ако 10 км им е проблем – та те имат ракети с по 20 км, със 100 км... Счита се, че решението е било взето някъде в началото на седмицата, след като членове на „Хизбула” са започнали да се съмняват в тези пейджъри. Вероятно пейджърите много силно са загрявали. Имаше версия дали става въпрос за софтуер, който всъщност възпламенява литиево-йонната батерия, или има такъв експлозив. Най-вероятно е второто. Така или иначе, имало е съмнения, затова те са ускорили процеса.

Буквално вчера шефът на МОСАД е бил цяла сутрин с Бенямин Нетаняху. Те са били в някакъв бункер, заедно с министъра на отбраната Йоав Галант. Т.е., решението е взето и те са очаквали ефекта.

Така че в момента напрежението е огромно.

-Не знам как ще ви прозвучи този въпрос, но ви го задавам. Тези пейджъри са вид мобилни устройства, а всеки човек вече има мобилен телефон. Значи ли това, че отсега нататък всеки е потенциална жертва на подобен род тероризъм...? Това ли е новият свръх технологичен тероризъм?

-Има разлика между пейджърите и нашите джиесеми. Нашите джиесеми са освен емитери и ресивъри. Общо взето,

много силно се препоръчва, когато телефонът се загрее или батерията се раздуе – веднага човек да се отърве от този телефон!

Тъй като не е много ясно какъв е съставът на литиево-йонната батерия – някои биха могли да гръмнат, други не. Ето това е големият проблем. Но вероятността това да се случи при нашите джиесеми е по-голяма, отколкото при пейджърите.

-Това звучи шокиращо! Какво би си помислил всеки притежател на мобилен телефон...?

-Това са фактите. Литиево-йонната батерия е всъщност малко взривно вещество.

такъв случай допускате ли това явление да стане по-масово? Нова форма на тероризъм – да гърмят хора през мобилните им телефони?

 -Това не е прецедент. Израел е голям майстор на подобен тип „действия”, на вируси, на смущавания... фактически „Хизбула” много отдавна е в каменната ера. Няма честота на „Хизбула”, която да не е била поразена от израелската армия. Те непрекъснато ги менят и непрекъснато ги хващат. Ще дам един пример: 2007 г. един инженер от Беларус, който работи в иранската ядрена програма, отива в отпуск, от Иран в Минск. И след това се връща в Иран, за да продължи работата си в иранската ядрена програма. С него той имал една флашка. В момента, в който включва флашката в компютъра – шест месеца Иран се видяха с блокирана ядрена програма! Заради вирус, който е бил създател с поделение 8200 – това е най-съвършеното кибер отделение на която и да е разузнавателна служба. Така че всичко е възможно оттук насетне.

-Най-притеснителното за масовия читател, от това което казахте, е информацията за телефоните ни – че те също могат да гръмнат.

-Този телефон е първо - ходеща бомба, и второ – това е средство, чрез което всеки един може да ви подслушва, шпионира и да определи местонахождението ви, да ви следи.