Проф. Владимир Чуков: Ударите на САЩ и Великобритания на хутите са само първата стъпка

Осъществени са 73 полета, изстреляни са 100 ракети, атакувани са 60 цели

Актуални новини
15:34 - 12 Януари 2024
2356
Проф. Владимир Чуков: Ударите на САЩ и Великобритания на хутите са само първата стъпка

Ударът на хутите от САЩ и Великобритания е само предупреждение и първа стъпка. Следващите удари ще бъдат по-сериозни. Така проф. Владимир Чуков коментира пред БНР нанесените удари от двете държави в Йемен.


Той съобщи и последни данни за атаката. Осъществени са 73 полета, изстреляни са 100 ракети, атакувани са 60 цели в 12 позиции, в 6 провинции в Йемен.

"Най-интересното на тази атака на двете държави, че тактически е била предизвестена. Те са уведомили хутите, че ще бъдат нанесени такива удари чрез посредници, за да няма цивилни жертви. И това си личи по жертвите, 5 убити и 6 ранени, всички военни", допълни проф. Чуков  

Идеята не е да се унищожават военните активи, а да им покажат, че трябва да прекратят. Анализите от Йемен са по посока, че хутите имаха самочувствието на непобедими, сега са със скършена воля, те са унижени, това е основният извод. Атаката е  предупреждение, че ако имат агресивна политика следващите удари ще са по-сериозни. каза проф. Чуков.

Той припомни, че последните удари на хутите са от времето на Барак Обама през 2016 г. А Тръмп е подценил конфликта, считайки че са забъркани във вътрешна йеменска война и не го касае.

"Много грешки бяха направени според мен от международната общност по отношение  хутите и Йемен. Бяха извадени от списъка на терористичните организации и до ден днешен са извън черния списък. С този удар им се казва: Ние ще ви следим", коментира проф. Владимир Чуков.

И допълни, че хутите няма да скръстят ръце, но като цяло от тук насетне ще имат едно наум, че това е само началото, първа стъпка, която може да развие други процеси.