Професорите без лекции остават без заплата (НА ЖИВО)

300 часа става минималната преподавателска норма

Актуални новини
12:24 - 25 Ноември 2020
4799
Професорите без лекции остават без заплата (НА ЖИВО)

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписва Споразумение с ръководителите на Съвета на ректорите на висшите училища, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ и синдикат „Висше образование“ – КТ „Подкрепа“.

В споразумението е заложена 300 часа минимална преподавателска норма. Така, ако професорът няма норма, няма се получава заплата.

„Заплатите ще се получават пропорционално на изпълнената норма”,

заяви образователният министър и подчерта, че бил изненадан, че имало преподаватели, които получавали заплата, без да имат часове.

По думите му системата е натрупала репутационен проблем заради масовизацията на приема, нерационалното търсене на специалности заради самата диплома. „Висшите училища отговориха с предлагане и в резултат на това започнаха да се конкурират със занижаване на изискванията, за да има конкуренция. Това е доведе до учене от сесия на сесия и изпит на изпит.

Следващата година най-важна ще е репутацията на висшето образование”, подчерта още Вълчев.

„С това споразумение казваме, че всяко висше училище ще увеличи текущите задачи, ще има повече лабораторна заетост. Висшите училища всяка седмица ще трябва да възлагат проекти и задачи на студентите”, добави министърът.