Прогноза: „Не подкрепям никого” печели следващия вот

Политика
13:42 - 06 Октомври 2022
1102
Прогноза: „Не подкрепям никого” печели следващия вот

"Хората все повече избират опцията "не подкрепям никого". На последните два избора гласуваха около 35 000, ръстът сега е над 50%. 3,4% от всички гласоподаватели са избрали тази възможност. Това си е почти цяла парламентарна група, на следващите избори това квадратче може да спечели", това заяви Цветозар Томов, говорител на ЦИК, пред Нова нюз.

Той сподели, че ЦИК е обявила избирателната активност и резултатите дори по-рано от крайния срок.

"Числото 39,4% е относително. То се изчислява между брой гласували и избиратели по списък. Населението извън страната не можем да знаем точния им брой преди изборите.

В две или три машини имаше софтуерен проблем, който не се е отразил на гласуването, защото те не са използвани в изборния ден, отделени са. 32 от около 11 000 машини дефектираха по време на изборния ден, това е 0,3%. Те са значително по-малко тези на от предния вот", изтъкна той.

По думите му оповестяването на данните на НСИ след изборния ден не би оказал влияние на избирателната активност.

"Ако бяха обявени преди 1 август, тогава ЦИК щеше да е задължена броя на мандатите. Така щеше да има немалко промени - в по-малките райони щяха да бъдат намалени", разкри Томов.

Според него парламенти, възпроизведени с ниска избирателна активност ще имат много трудности да съставят стабилно управление.

"Хубаво е да се състави правителство, което да управлява поне до местните избори догодина през октомври-ноември. 50-60 млн. лева са стрували изборите", посочи още той.