Прогноза: Готви се ново "отровно трио"

Политика
14:20 - 04 Януари 2021
7268
Прогноза: Готви се ново "отровно трио"

Независимо дали парламентарните избори ще са през март или през май, правителството ще бъде дясно, като ГЕРБ отново ще е на власт. Управленската коалиция ще бъде „Демократична България“ - ГЕРБ - Слави Трифонов“. 

Такава прогноза прави бившият служител на НСО и експерт по национална сигурност Николай Марков. По думите му „новата политическа конфигурация вече се зашива и е договорена“. Според Марков премиерът Бойко Борисов вече не иска да управлява страната.

„Единственият му правилен ход е президентският пост, който може да му гарантира безветрие. Това би била и награда за свършеното от него“, коментира той.

Николай Марков обаче загатна, че повече от 20 години изборите в България не зависят изцяло от вота на българските граждани. 

„Тази система, която успя да се наложи, има хегемония над изборния процес, над манипулациите. Реалният вот на гражданите се подменя по определена технология, която е в пълна власт на тези, които имат управленската власт да държат нещата под контрол. Това не става без съгласието на европейски институции, които се представляват в София от фондации. Лошото е, че обществената реакция спрямо корупцията, спрямо липсата на разделение на властите, на съдебна система, не рефлектира върху тези държавни институции“, коментира Марков.

Експертът смята, че и по света, и у нас е доста силно изразена липсата на автентично политическо лидерство.

„Това е голям вакуум, който не може да се преодолее. Политическите, икономическите процеси са отражение на международни интереси, които рефлектират върху българската държава. Борисов например остана на власт, за да довърши стратегическия проект „Турски поток“, защото над всички интереси стоят стратегическите“, каза още Николай Марков.