Прогноза на Lupa.bg: Максимум 20 г. затвор за Георги Семерджиев

Юристи предполагат, че убиецът ще лежи не повече от 15 г.

Общество
16:58 - 21 Април 2023
2217
Прогноза на Lupa.bg: Максимум 20 г. затвор за Георги Семерджиев

Прокуратурата поиска 22,5 години затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на бул. „Черни връх“ на 5 юли м.г. Според адвокати обаче той ще получи максимум 20 г. по петте обвинения. За нарушенията си по пътищата той е получил административни наказания, които няма да влязат в предстоящата присъда по делото, обясниха пред Lupa.bg юристите.

Техните очаквания са съдът да разпореди убиецът да остане 15 г. зад решетките. 

По обвинението за убийство по непредпазливост прокуратурата поиска от съда да наложи присъда от 15 години затвор. Предвид факта, че Семерджиев е обвиняем за общо пет престъпления, прокуратурата поиска увеличение с една втора.

Съдебната практика показва, че досега няма шофьор, убил пътници или пешеходци да е получил повече от 15 години затвор.

През януари т.г. 4 години затвор получи дрогиран шофьор за катастрофа с трима загинали край Варна. 

Тежкият инцидент стана на 3 септември 2021 г. на пътя за „Златни пясъци”. БМВ-то на Алин Й. се движило по бул.„Княз Борис I“ към Варна със 138 км/ч при ограничение от 60 км/ч. По същото време от бензиностанция срещу резиденцията „Евксиноград” излязла кола, управлявана от 67-годишен французин. Той предприел забранена маневра за обратен завой, навлизайки в насрещното платно. 

Въпреки че за Алин възникнала опасност, той не предприел спиране. След последвали удар загинаха французинът и спътниците му - негова сънародничка на 50 години и 59-годишен англичанин. Кръвната проба на 47-годишния Алин отчете употреба на амфетамин и метаамфетамин.  

През 2020 г. година и половина условно с 3 г. изпитателен срок получи  прокурорският син Бисер Андреев за смъртта на двама души в катастрофа. Решението на последната инстанция от Върховния касационен съд идва 9 г. след инцидента, при който загинаха Николай Спасов и приятелката му Паола Тодорова.

Катастрофата стана около 1 след полунощ на 5 август 2011. Тогава Андреев, син на върховния прокурор Венцислав Андреев, е служител на Съдебна охрана в сградата, където работи и баща му. В този ден Бисер карал беемвето си по столичния бул. “България”. Пътят бил почти празен, но мокър.

На кръстовището на бул. “България” с бул. “Акад. Иван Гешов” имало знак В 26, който разрешавал максимална скорост от 70 км/ч.

На около 430 м оттам е бензиностанция “Шел”. Преди спирка пл. “Ручей” на булеварда, наближавайки бензиностанцията, Людмил Славов, който също се движел по бул. “България”, забелязал зад себе си светлини. Те постепенно се преместили вляво. Това било беемвето на Андреев, който тръгнал да го изпреварва, като се престроил от дясната в лявата лента.

Славов тъкмо щял да завие леко вляво. Направил маневрата и продължил напред. Автомобилът на Андреев се движел попътно на аудито в лявата лента с 97,13 км/ч. При достигане на спирката беемвето на прокурорския син започнало да губи странична устойчивост и колата се завъртяла, пише в делото.

Лявата му задна част започнала да изпреварва предната и колата навлязла в съседната лента. Това занасяне завъртяло беемвето по посока на часовниковата стрелка.

Тогава предната лява част на аудито на Славов, който, вместо да остави Андреев да го изпревари, ускорил до 96,84 км/ч, се ударила с предната дясна врата на беемвето. От сблъсъка двете коли загубили устойчивостта си и излезли от шосето. Достигнали до десния тротоар в зоната на автобусната спирка, преминали през бордюра и след движение по самия тротоар навлезли в тревата. По пътя си помели кошчета, тръби, дървета.

Върховният касационен съд потвърди 9-годишната присъда за жестоката катастрофа от юли 2013 г., при която такси се вряза в чакащите на спирка на градския транспорт на бул. "Цариградско шосе" в София, уби двама и рани шестима души. Загинаха 26-годишна жена и момиченце на 6 години.

Шофьорът Михаил Куртев е лишен от книжка за 12 години.

Инстанциите приеха, че Куртев се е движил с над 100 км/ч, при позволени 80, изгубил е контрол над колата и е блъснал хората. Освен това Куртев е шофирал и пиян - в кръвта му се открити 1.5 промила алкохол.

Процесът се гледаше по съкратената процедура и приключи само за ден. Тъй като Куртев призна всички факти, сочени от прокуратурата, максималното наказание, което можеше да получи, падна от 15 на 10 години затвор.

Версията на шофьора беше, че е бил засечен на пътя и затова е натиснал спирачките и влязъл в банкета. "Реакцията ми щеше да е същата, и трезвен да бях. Исках да избегна катастрофа, ако знаех какво ще стане, по-добре да бях загинал", каза той.

Веднага след инцидента от КАТ съобщиха, че това не е първото провинение на Куртев. В периода 2007 - 2011 г. той има 7 акта. През 1998 г. му е налагана глоба, защото е карал пиян. Тогава е хванат с 2 промила. Като шофьор на такси няма сериозни нарушения до нощта на инцидента.