Прогноза: Партиите подписват за кабинет в петък

Политика
13:21 - 29 Ноември 2021
1447
Прогноза: Партиите подписват за кабинет в петък

Съпредседателят на "Зелено движение", което е част от "Демократична България" - Борислав Сандов, оцени като положителни преговорите за съставяне на правителство пред Bulgaria ON AIR. "Нямаше нито един скандал, нямаше остри нападки. Това смени огледално начина, по който се прави политика в България. Няма да е лесно да имаме коалиция с 4 формации, но това беше добро начало. Надявам се до петък да имаме подписано коалиционно споразумение. Предстои изчистване на всички спорни моменти", заяви той в студиото на "България сутрин".

След като новото Народно събрание започне да функционира на 3 декември, предстои да бъде изчистен въпросът със състава на правителството.

"Не може да се обсъждат имена преди да сме завършили самото коалиционно споразумение. В сектор "Екология" и сектор "Туризъм" спорните моменти бяха по-малко. В някои други теми има малко повече - от 1 до 15%. Много мерки бяха предложени", каза още Сандов 

И добави, че в министерството на околната среда и водите първите мерки трябва да са насочени към преодоляване на всички 16 наказателни процедури в ЕК, свързани с непокриване на критериите на европейското законодателство. Четири от процедурите са във фаза наказателни дела. Застрашени са между 2 и 4 млрд. евро, тъй като България не е приела целите за "Натура 2000", стана ясно от думите му.

"Това касае здравето ни и развитието на сектори като туризма. Имаме огромни перспективи в областта на зелената трансформация. Природните ни богатства са огромни, но не успяваме да управляваме добре компонентите на околната среда", изтъкна Сандов.

Той не отговори директно на въпроса дали би заел поста на екоминистър. Ще изчака окончателното коалиционно споразумение. Сандов още веднъж подчерта, че не са обсъждани имена на министри.

Според него няма смисъл да има отделно министерство на климата. Възможно и необходимо било да има министерство, което да е свързано с дигиталната трансформация. Върви се към създаване на такова ведомство, съобщи Сандов и призна, че е обсъждана идеята някои от служебните министри да запазят постовете си.