ПРОГНОЗА в Lupa.bg: Румен Радев с шанс да грабне 70% на балотажа

Политика
00:03 - 15 Ноември 2021
7622
ПРОГНОЗА в Lupa.bg: Румен Радев с шанс да грабне 70% на балотажа

Сегашният президент Румен Радев има шанс да грабне 70% на балотажа следващата  неделя - 21 ноември, когато ще се изправи срещу Анастас Герджиков, прогнозираха социолози и политолози пред Lupa.bg. На президентските избори на 14 ноември генералът летец смаза професора филолог, като получи два пъти по-висок резултат от него.

Предварителните неофициални данни показват, че двойката Румен Радев-Илияна Йотова, издигната от Инициативен комитет, е предпочетена от близо 50% от избирателите, като след преброяване на вота от чужбина най-вероятно ще прехвърли 55 на сто. Двойката Анастас Герджиков-Невяна Митева, също издигната от ИК, събира около 24,6 на сто.

В глава 4 на Конституцията е записано, че за да бъде избран даден кандидат той трябва да е получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели - т.е. над 50 на сто. Тъй като за президент гласуваха около 40 на сто следващата седмица ще се проведе балотаж на президентските избори, на който ще гласуваме за Румен Радев или за Анастас Герджиков.

Според социолозите настоящият държавен глава има възможност за по-голяма електорална експанзия от ректора на СУ. Предварителните данни показват, че сред избирателите на Радев са както ляво, така и дясно ориентирани граждани. За генерала пилот гласуваха подкрепящи БСП, Демократична България, "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Изправи се! Ние идваме!" и по-маргинални формации като АБВ. Експертите смятат, че той има възможност към 50-те процента, които взе сега да добави много гласове и на балотажа да приближи резултат близък до 70 на сто.

Да припомним, че на изборите преди 5 години, когато бившият командир на Военновъздушните сили се кандидатира за президент на първия тур той взе 25,4 %, а основният му опонент и кандидат на ГЕРБ - Цецка Цачева - 22 на сто. На втория тур генералът получи 59,4%, а бившият парламентарен шеф - 36,2 на сто. Сега настоящият президент само на първи тур получи два пъти повече, отколкото на първи тур на предишния президентски вот. В числа това означава, че на първия тур през 2016 г. генералът взе 973 754 гласа, а на балотажа - 2 063 032. Сега само на първия тур за него гласуваха над 1 милион гласоподаватели.